Amerika ostaje bez nafte?

Autor:

Svet

12.12.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamske zemlje okupljene u Arapskoj ligi mogle bi iz osvete, zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa, da Jerusalim proglase prestonicom Izraela, da udare Sjedinjene Države tamo gde ih najviše boli - uvedu Vašingtonu embargo na naftu. To bi, kako spekulišu analitičari, bila najžešća od tri kazne koje bi bile deo svojevrsnih sankcija Americi nakon što je odluka lidera SAD raspalila novu vatru na Bliskom istoku, izazvala sukob Izraelaca i Palestinaca, ali i gnev u svim većinski muslimanskim državama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hoće li se islamske zemlje usuditi da udare SAD drakonskom kaznom

Predstavnici Arapske lige (savez 22 zemlje) pokrenuli su pitanje kažnjavanja Amerike na nedavnoj vanrednoj sednici u Kairu. Pojedine članice su se tada zdušno zalagale za drakonske mere Vašingtonu, a pominjale su se ekonomske sankcije, diplomatske mere, pa i energetski bojkot. Pojedini ruski eksperti su zato istakli da postoji scenario po kojem bi muslimanske države mogle da ograniče saradnju sa Amerikom tako što će naftu prodavati u kineskoj valuti juanu, umesto u dolarima.

Članice OPEK, kao i Sirija i Egipat, 1973. uvele su sankcije protiv SAD i njenih saveznika, zbog čega je u Americi vladala nestašica goriva

- Zemlje iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kao i Sirija i Egipat, 1973. uvele su sankcije protiv SAD i njenih saveznika, Britanije, Kanade, Holandije i Japana, a nakon što su svi oni podržali Izrael u Jomkipurskom ratu. Naftni embargo je izazvao krizu u SAD, pa i nestašice goriva, što je dotad bilo nezamislivo u toj zemlji. Međutim, te mere nisu pomogle arapskim zemljama da nešto korenito promene jer je Amerika izašla iz krize i nastavila svoju politiku bezuslovne podrške Izraelu - podsećaju stručnjaci, koji smatraju da je novi embargo moguć sudeći prema aktuelnim dešavanjima, ali da treba imati u vidu da su pojedine članice Arapske lige, poput Saudijske Arabije i Katara, u velikoj meri i vojno i ekonomski zavisne od Sjedinjenih Država, te da bi sankcije Vašingtonu imale negativan efekat i na njih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Arapska liga, koja okuplja 22 države, ozbiljno razmatra načine kako bi mogla da uzvrati Donaldu Trampu jer je Jerusalim proglasio prestonicom Izraela

- Inicijativa za sankcije SAD dolazi od Libana, koji u ime Irana utiče na Arapsku ligu jer zna da te zemlje teško da mogu da se suprotstave Americi. Nesuglasice sa Amerikom će ih koštati mnogo, bez obzira na to što je Tramp naneo veliku uvredu celom arapskom svetu. Tako nešto sebi nije dopustio čak ni Ronald Regan, kad je svojevremeno Gadafija nazvao besnim psom - naglasio je za Sputnjik Sergej Balmasov sa Instituta za Bliski istok.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Erdogan najavio osvetu: Borba muslimana se neće završiti na protestima i paljenju američkih zastava

Međutim, jučerašnja poruka turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana dokazuje da će islamske države Trampu ipak vratiti milo za drago.

- Amerika je zbog Jerusalima partner krvoproliću. Nikada neće moći da speru krv. Borba muslimana se neće završiti na ovome sve dok Palestina ne postane nazavisna država - bio je oštar Erdogan, koji je najavio samit islamskih zemalja za 13. decembar u Istanbulu, dodajući da se i njegov ruski kolega Vladimir Putin slaže s njim kad je reč o Jerusalimu.

Inače, juče su nastavljeni nemiri u Pojasu Gaze, a u izraelskom vazdušnom napadu stradala su dvojica Palestinaca. Time se broj žrtava u neredima u toj regiji, koji traju od prošle srede, kad je Tramp saopštio odluku o Jerusalimu, popeo na šest mrtvih i više stotina povređenih.


Foto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading