DOGOVOR KURCA I ŠTRAHEA: Austrija dobija tirkizno-plavu vladu

Autor: Tanjug

Svet

15.12.2017

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandatar za sastav nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc saopštio je da je ta stranka uspešno završila koalicione pregovore sa Slobodarskom partijom (FPO).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Formira vladu: Sebastijan Kurc

- Pre dva meseca su se građani u Austriji odlučili za promene u našoj zemlji. Želimo zajedno te provede da sprovedemo u narednih pet godina - naglasio je on na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima 15.oktobra su građani iskazali veliko poverenje OVP i FPO, te je podsetio da je dobio mandat od predsednika za formiranje vlade.

- Dva meseca bilo je potom obeleženo intenzivnim pregovorima. Iako u nekim stvarima nismo imali zajedničke pozicije, vodili smo fer pregovore uz međusobno poštovanje - objasnio je Kurc.

Rekao je da OVP i FPO bilo važno da se uvede novi politički stil u međusobnom ophođenju.

- Dogovor koji smo postigli je osnova za saradnju za narednih pet godina, za promene, politiku koja će štedeti u sistemu, a ne na teret građana. Želimo da rasteretimo građane, ojačamo Austriju kao ekonomski centar i osiguramo bezbednost u zemlji, a s tim u vezi i da vodimo borbu protiv ilegalne migracije - naglasio je Kurc.

Najavio je da će zajedno sa liderom FPO Hajnc Kristijanom Štraheom u subotu obavestiti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena o programu koji je usvojen tokom koalicionih pregovore.

Tek nakon toga, kako je dodao, izaći će se u javnost sa detaljima koalicionog sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading