(VIDEO) ŠOKANTNO PRIZNANJE BIVŠEG AGENTA CIA: Sadamove proročke reči progone me i danas

Autor: Republika

Svet

17.12.2017

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sadam Husein uhapšen je 13. decembra 2003. u operaciji "Crvena zora", a pošto je uhvaćen američki istražitelji su primetili da je nekada moćni diktator potpuno izgubljen i da nema pojma šta se događa u Iraku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sadam Huesin

Godinama pre nego su ga američke snage uhapsile,  Sadam nije znao kakve poteze vuče vlada u Iraku, bio je potpuno okupiran pisanjem knjige i nije obraćao pažnju na to što radi vojska i njegovi ljudi u vladi, otkrio je u svojoj knjizi Džon Nikson, bivši analitičar CIA i čovek koji je prvi ispitivao Sadama posle hapšenja.

Prilikom hapšenja žalio se na modrice i posekotine, nije čak imao nikakav plan kako da odbrani Irak, otkriva Nikson, koji je osim ispitivanja bio zadužen za potvrdu Sadamovog identiteta pre nego što Amerika objavi vest da je uhapšen.

Rekao je da je i posle hapšenja, Sadam bio arogantan, a prema Niksonovim rečima, vrlo je verovatno da ni sam nije bio svestan da je to njegov kraj.

On je detaljno ispitivan, pod nadzorom FBI, a program je nazvanom "Pustinjski pauk". Oni su u rukama imali najpoznatijeg zatvorenika na svetu. U međuvremenu je počelo i suđenje (oktobar 2005).

Husein je tokom suđenja između ostalog rekao da "nikad nije imao hemijsko oružje, jer da jeste, upotrebio bi ga protiv SAD", kao i to da je "Amerika iskoristila 11. septembar kako bi neopravdano napala Irak". On je 5. novembra 2006, proglašen krivim po svim tačkama optužnice, i osuđen na smrt vešanjem.

Agenta CIA Niksona Sadam je gledao pogledom punim mržnje, a Nikson je počeo da postavlja pitanja:

"Kada ste poslednji put videli svoje sinove?"

Na to mu je Sadam odgovorio pitanjima:

- Ko ste vi? Jeste li vi vojni obaveštajci? Odgovorite mi! Recite ko ste!

Na ispitivanju je tvrdio da nije planirao ubistvo predsednika Buša starijeg, a onda je izgovorio reči koje danas s onim što se događa u Iraku zvuče prilično jezivo:

"Nećete uspeti. Videćete da nije lako upravljati Irakom!"

Nikson danas, deceniju posle Sadamovog pogubljenja, priznaje da je irački diktator bio u pravu:

"Te njegove reči progone me i dan-danas!", rekao je Nikson.

To Sadamovo upozorenje odnosilo se na težinu vladanja podeljenom zemljom koja ni danas, 11 godina posle njegove smrti, nije pronašla mir, zbog čega i danas svakodnevno uzima žrtve.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Muvafak al-Rubai je nadgledao vešanje i otkrio detalje vezane za taj događaj.

"Da li je bio zločinac? Jeste. Ubica? Jeste. Krvnik? Jeste. Ali je ostao snažan do kraja", tvrdi Rubai.

On se seća kako je Sadam ušao u prostoriju zatvora gde je trebalo da bude pogubljen. Nosio je sako i belu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha.

Nisam od njega čuo ni reč o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading