Američki mediji o šokantnom glasanju o Jerusalimu: DEBAKL SAD U UN KREIRAO TRAMP?!

Autor:

Svet

22.12.2017

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav svet je uzburkan nakon glasanja na vanrednoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kom je odluka lidera Amerike Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela proglašena ništavnom, i to ogromnom većinom glasova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Odigrao velemajstorski?! Donald Tramp

I dok polovina planete bruji o tome kako je šef SAD dobio šamar kakvom se niko nikada nije nadao da će neka američka administracija doživeti, pojedini analitičari, među kojima su su i sagovornici američkog Vašington posta, spekulišu da je takav scenario osmislio ni manje ni više nego sam Tramp, i to s namerom da svoju zemlju u svetu predstavi kao ozbiljnog borca spremnog da za "više interese zarati i sa tradicionalnim saveznicima".

Osim toga, on je nakon naizgled poraza u UN ipak pokazao da ostaje dosledan svojim obećanjima i stavovima "čime jača nacionalna osećanja u zemlji".

- Možda je upravo ponižavajući rezultat u UN ono što je Tramp zapravo hteo, želeći da proizvede samo utisak da je Amerika izolovana u tom telu - navodi Vašington post.

Vašington post: Stajati uz Izrael je veoma popularno među Amerikancima, a posebno među Trampovim pristalicama

Kako taj list objašnjava, neposredno pre glasanja u UN šef SAD je zapretio svim zemljama koje se izjasne protiv njegove odluke da će im uskratiti finansijsku pomoć.

Kako se američke pare slivaju u zemlje širom sveta
- 13 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći Amerika dala za države subsaharske Afrike
- 1,6 milijardi dolara izdvojeno za države u istočnoj Aziji i Okeaniji
- 13 milijardi dolara SAD dale državama na Bliskom istoku i u severnoj Africi
- 6,7 milijardi dolara otišlo zemljama u južnoj i centralnoj Aziji
- 1,5 milijardi dato evropskim i evroazijskim državama
- 2,2 milijarde američkih dolara završilo u rukama država zapadne hemisfere
* podaci su iz 2016. godine, a novac je iz SAD najpre davan UN, pa prosleđivan

- Te pretnje su imale mnogo veći uticaj nego što se isprva mislilo jer je veliki broj država ipak ostao uzdržan, njih 35 - ističe Vašington post, ali i dodaje da je Tramp takvim potezom ipak žrtvovao odnos sa nekim od najvažnijih saveznika u svetu.

22 odsto sredstava za budžet UN daje Amerika

- Na primer, kanadska vlada je očigledno promenila svoj glas iz "protiv" na "uzdržan" iz straha da bi mogla da bude doživljena kao američka marioneta. Takođe, ambasador Bolivije, kada je čuo pretnje, u UN je ponosno izjavio da će njegova zemlja biti prvo ime koje američka predstavnica Niki Hejli treba da zapiše kao protivnika Amerike. Javne pretnje su učinile gotovo nemogućim i za zemlje zapadne Evrope, poput Nemačke i Francuske, da se uzdrže od glasanja, pa su i one podržale rezoluciju arapskih zemalja i Turske da se američka odluka o Jerusalimu proglasi nevažećom - piše Vašington post, a zatim navodi da je Tramp i pored svega toga imao mnogo jake razloge da na domaćoj sceni u SAD izgleda čvrsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Stajati uz Izrael je veoma popularno među Amerikancima, a posebno među Trampovim pristalicama, dok su UN nepopularne. Pogotovo sledbenici šefa SAD veruju da to telo izvlači ogromne količine novca Americi u vidu strane pomoći, te predsednik sad izgleda kao neko ko se svemu tome suprotstavio i zaista čvrsto zagovara američke interese - piše list aludirajući na Trampovo obećanje tokom kampanje 2016. da će se boriti za "Ameriku pre svega".

Protiv Amerike glasali i nekad najveći saveznici te zemlje Britanija, Nemačka i Francuska

- Ovo glasanje može da obezbedi izgovor za smanjivanje novčanih davanja UN i njenim organima. Takođe, može biti posledica po pomoć i za neke strane vlade - stoji u tekstu Vašington posta, kao i činjenica da je najveći broj predstavnika u UN glasao onako kako inače glasa o svim rezolucijama koje se tiču Izraela ili Palestine, uključujući i Srbiju, koja je u četvrtak ustala protiv Trampove odluke.

30 odsto finansija za mirovne misije UN pokrivaju SAD

Podsetimo, u UN se glasalo o rezoluciji da se Trampova odluka o Jerusalimu poništi, a koju su predložile Turska i Jemen. Sve zemlje, njih 128, koje su podržale rezoluciju, smatraju da status Jerusalima treba da se rešava nakon uspostavljanja mira između Izraela i Palestine s obzirom na to da Palestinci žele Istočni Jerusalim za svoju prestonicu.

Inače, glasanje o Jerusalimu u UN nema nikakav obavezujući karakter, te su Amerikanci i Izraelci oduševljeno dočekali stav 35 država da ostanu uzdržane.

Evo zašto su pojedine zemlje bile uzdržane
HRVATSKA Izazvala je iznenađenje jer je pokazala da neće protiv Trampa i Amerike, ali je zato napravila otklon od EU, čija je većina članica bila za rezoluciju (kao i četiri stalne članice UN Kina, Francuska, Rusija i Britanija). Veruje se da je glavni uzrok za potez Hrvata američka pomoć
MAĐARSKA Uzdržan stav više je povezan sa odnosom Budimpešte sa Izraelom
BOSNA I HERCEGOVINA Potez je uslovljen kako pretnjama Trampa da će biti uskraćivanja pomoći tako i sastavom stanovništva BiH
RUMUNIJA  Ona je jedan od najvernijih američkih vojnih partnera u Evropi (Amerika je u Rumuniju poslala najmoćnije avione tokom 2016, deo svog antiraketnog štita, a spekulisalo se i da je ogromne delove nuklearnog oružja izmestila u tu zemlju iz Turske nakon neuspelog vojnog puča u Ankari)
POLJSKA Najverniji američki partner u Evropi sada kada su leđa SAD okrenule Britanija i Nemačka
AUSTRALIJA, KANADA  Tradicionalne prijateljske zemlje Amerike koje nisu htele da joj zabiju nož u leđa (istovremeno, nisu glasale ni protiv zbog velikog procenta muslimanskog stanovništva)
MEKSIKO Odluka ove zemlje je iznenadila zbog lošeg odnosa Trampa prema njoj, međutim, Meksiko u ogromnoj meri i dalje zavisi od SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading