ŠREDER PORUČIO MERKELOVOJ: Od igrarija nema ništa, Evropi treba stabilna Nemačka

Autor: Dojče vele, Republika

Svet

23.12.2017

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši nemački kancelar i član Socijaldemokratske partije Nemačke, Gerhard Šreder je u intervjuu za Dojče vele rekao da bi SPD trebalo da požuri sa formiranjem vlade napominjući da "od igrarija, nema niko ništa". Svojoj stranci savetuje veliku koaliciju, a ne "nikakav cirkus".

RepublikaFoto: Tanjug
Gerhard Šreder

- Evropi je potrebna stabilna Nemačka i zato je razumno brzo formirati vladu, a kako stvari stoje, to je moguće samo s velikom koalicijom - smatra Gerhard Šreder.

Na pitanje kakav kurs bi, kada je reč o Rusiji, nova nemačka vlada trebalo da sledi, Šreder kaže "saradnja umesto konfrontacije". "Mislim da je to razumno. Potrebna nam je neka vrsta nove politike smirivanja. Vreme je, krajnje je vreme", rekao je Šreder.

On je dodao da se zalaže za to da se, u skladu sa onim šta se dešava u Donbasu, "korak po korak ukidaju sankcije, a ne da se stalno razmišlja o njihovom pooštravanju".

- Ako dođe do razmene zarobljenika ili povlačenja teškog naoružanja i razume se, to provere odgovarajući ljudi – onda bi trebalo reagovati i reći: u redu, vidimo dobru volju i to želimo da nagradimo, tako što ćemo, korak po korak, olabaviti sankcije. Sankcije inače, to je sada jasno, nakon što su utvrdili instituti za ekonomiju, štete pre svega Nemačkoj - rekao je Šreder.

Na pitanje da li oduglovlačenje s formiranjem vlade u Nemačkoj može da ugrozi nemačko-ruski projekat sa gasovodom, Šreder kaže da smatra da će svaka buduća vlada na taj projekat gledati kao na ekonomski projekat i da će ga jednako podržati kao i aktuelna kancelarka i ministar spoljnih poslova. "To me zaista ne zabrinjava", rekao je Šreder.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

On kaže da je teško formirati vladu u Nemačkoj jer ta zemlja prvi put ima parlament sa šest stranaka, a dve važe kao nepogodne za pravljenje koalicije.

- Sa jedne strane Levica, a sa druge Alternativa za Nemačku (AfD). Zato će biti teže. I zato otvoreno kažem svojoj stranci: to se ne može zaobići. Morate da preuzmete odgovornost. Morate da uverite članstvo da je to neophodno. Zato učinite to što pre. To je potrebno Evropi - poručio je Šreder.

Kako je dodao, Evropi je potrebna stabilna Francuska, "kakvu ima zahvaljujući gospodinu Makronu".

- Evropi je potrebna i stabilna Nemačka i zato smatram: u tom smislu je razumno brzo formirati vladu. A kako sada stvari stoje, to je moguće samo sa velikom koalicijom. I zato bi to trebalo i učiniti. Niko nema ništa od novih izbora. I niko nema ništa od igrarija, od takozvane 'KoKo' (Kooperacione koalicije) ili kako je već zovu, to ne vodi ničemu - zaključio je Šreder.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading