ZA TANGO JE POTREBNO TROJE: Rusija spremna da posreduje između Koreje i SAD

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.12.2017

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kremlj je danas saopštio da je Rusija spremna da posreduje između Severne Koreje i SAD u razgovorima čiji bi cilj bio smanjenje napetosti, ukoliko su obe strane voljne da Moskva preuzme tu ulogu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čeka se Putin

- Rusija je spremna ukoliko je obema stranama to potrebno i ukoliko to žele. Nemoguće je postati posrednik između dve strane ako samo jedna strana to traži, tako da je ovde potrebna volja obe strane. Pošto Pjongjang i Vašington učestvuju u svađalačkoj retorici, spremnost Rusije je očigledna kako bi se utro put deeskalaciji napetosti - poručio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Rojters navodi da Moskva već dugo poziva dve strane da pokrenu pregovore sa ciljem smanjenje napetosti oko nuklearnog i raketnog programa na kojem Severna Koreje napreduje prkoseći već godinama rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Podseća se da je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao Vašington i Pjongjang da započnu pregovore, navodeći da je Rusija spremna da posreduju u takvim razgovorima. Iako su američke diplomate izjavljivale da teže diplomatskom rešenju, predsednik SAD Donald Tramp je izneo tvrdnju da Pjongjang prvo mora da se obaveže da se odriče nuklearnog naoružanja pre početka bilo kakvih razgovora.


Prema tvrdnjama medija iz Južne Koreje, Severna Koreja se priprema za lansiranje satelita u svemir, što po mišljenju stručnjaka, ima za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa, dok južnokorejske vlasti u zvaničnom izveštaju prognoziraju da će Pjongjang naredne godine zatražiti pregovore sa SAD o svom programu naoružanja.

Severna Koreja možda priprema lansiranje satelita u svemir, izveštava danas južnokorejski list "Jongang Ilbo" pozivajući se na neimenovanog zvaničnika južnokorejske vlade.

Kako prenosi Rojters, stručnjaci navode da će takvo lansiranje imati za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa Severne Koreje i da će kao takvo biti zabranjeno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Severenokorejski list "Rodong Sinmun" piše u izdanju od ponedeljaka da je "miran razvoj u svemiru legitimno pravo suverene države".

Južna Koreja, kako se navodi, takođe predviđa da će Severna Koreja sledeće godine želeti da započne pregovore sa SAD o svojim oružanim programima i da će se makar malo približiti zvaničnom Seulu.

- Severna Koreja će zatražiti pregovore sa SAD, istovremeno nastavljajući sa naporima da bude priznata kao de fakto država koja poseduje nuklearno oružje - navodi se u zvaničnom izveštaju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje, bez obrazlaganja ovakvih zaključaka.

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uveo nove sankcije Severnoj Koreji zbog najnovijeg testa balističke rakete koji je izvela 29. novembra, navodeći da je bio uspešan i da ta raketa može da pogodi američko kopno.

Uvođenje novih sankcija je Pjongjang okarakterisao kao ekonomsku blokadu i akt rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading