Oko 200 italijanskih novinara dobilo zaštitu policije 2017.

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.12.2017

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 200 italijanskih novinara dobilo je policijsku zaštitu 2017. godine, saopštila je danas nevladina organizacija Reporteri bez granica, pozivajući italijanske vlasti da udvostruče napore kako bi novinarima omogućile da se bave istraživačkim novinarstvom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čak 196 italijanskih novinara dobilo je policijsku zaštitu ove godine

Prošlomesečni napad brata šefa lokalne mafije na reportera televizije RAI u Ostiji, u blizini Rima, ponovo je probudilo zabrinutost zbog pretnji novinarima u Italiji, pogotovu u regijama s najvećim prisustvom mafije kao što su Kampanja, Kalabrija i Sicilija, gde su oni svakodnevno izloženi uznemiravanju i nasilju, navodi se u saopštenju.

- Čak 196 italijanskih novinara dobilo je policijsku zaštitu ove godine - ističe ova organizacija, dodajući da je ovu alarmantno visoku brojku otkrio ministar unutrašnjih poslova početkom decembra prilikom otvaranja Koordinacionog centra za borbu protiv zastrašivanja novinara.

Taj centar - prvi te vrste u Evropi, kako su navele italijanske vlasti - ima za svrhu jačanje saradnje između policije i Italijanskog nacionalnog saveza novinara kako bi se obezbedila bolja zaštita novinarima koji se osećaju ugroženim, ali i bolji uslovi kako bi oni mogli da nastave da se bave istraživačkim novinarstvom.

Izveštavanje o organizovanom kriminalu u Italiji često izlaže novinare smrtnoj opasnosti, napominju Reporteri bez granica, koji su utvrdili da oko 10 italijanskih novinara trenutno imaju stalnu, 24-časovnu policijsku zaštitu.

Polin Ade-Mevel, šef odseka ove organizacije za EU i Balkan, pozvala je italijanske vlasti da "udvostruče napore kako bi omogućile novinarima, posebno mlađim generacijiama, da nastave posao svojih prethodnika među kojima su neki svojim životima platiti bavljenje istraživačkim novinarstvom".

U saopštenju se ističe da je borba protiv mafije sada prioritet i navodi da je italijanska policija proteklih nedelja izvela više antimafijaških operacija velikih razmera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading