(VIDEO) RAZBUKTAO SE IRAN: U protestima ubijeno 20 ljudi!

Autor: Agencije, Republika

Svet

02.01.2018

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranska državna televizija javila je da je tokom noći u protestima i nemirima koji se odvijaju širom zemlje ubijeno devetoro ljudi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Usmrćeno 20 žrtava

Najmanje 20 osoba je stradalo u protestima koji se danima vode u Iranu. Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

Prema podacima iranske državne televizije, šestoro demonstranata ubijeno je tokom napada na policijsku stanicu u gradu Kahdarijan, nakon što su izgrednici pokrenuli sukob pokušajem krađe pušaka iz stanice.

Iranska državna televizija navela je i da su u gradu Homeinišahr ubijeni 11-godišnji dečak i 20-godišnji muškarac, kao i da je pripadnik iranske paravojne Revolucionarne garde ubijen u gradu Nadžafabad. U televizijskom prilogu navedeno je da su ove tri žrtve ubijene iz lovačkih pušaka.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca navodno upada u kancelariju Revolucionarne garde i skida sliku ajatole Alija Hameneija, vrhovnog lidera Irana, navodi Rojters.

Amerika

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da pruža podršku demonstrantima u Iranu, a u nobjavi na Tviteru on je napisao da iranska vlada pokušava da blokira demonstracije prekidom komunikacija.

- Iran, zemlja broj 1. u pružanju podrške terorizma, u kojoj je prisutno brojno kršenje ljudskih prava i to na dnevnoj bazi, sada je ugasila Internet kako da miroljubivi demonstranti ne mogu da komuniciraju. Nije dobro - napisao je on na Tviteru.

Rohani je dodao da "neprijatelj neće sedeti mirno", s obzirom na napredak iranske nacije.

Takođe je dodao da među demonstrantima ima i ljudi koji imaju ispravne zahteve i čija je kritika opravdana dodavši da postoje problemi poput nezaposlenosti, objavljeno je u saopštenju na sajtu iranskog predsednika.

Izrael

Na to je reagovao izraelski premijer Benjamin Netanijahu koji je podržao antivladine proteste u Iranu, a optužbe Teherana da Izrael stoji iz demonstracija nazvao je "smešnim".

- Iranskom narodu želim uspeh u njihovoj uzvišenoj težnji za slobodom - rekao je Netanijahu u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Netanijahu je istakao da "hrabri Iranci izlaze na ulice".

- Oni traže osnovne slobode koje su im decenijama uskraćivane. Iranski okrutni režim utrošio je na desetine milijardi dolara šireći mržnju - kazao je izraelski premijer.

Netanijahu je istakao da sugestija Rohanija da je Izrael umešan - "ne samo da je netačna, već je i smešna", preneo je Rojters.

Rusija

Oglasila se i Rusija koja smatra da su masovni protesti u Iranu unutrašnja stvar te zemlje. Moskva se nada da tamošnja situacija neće dovesti do krvoprolića, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- To je unutrašnje pitanje Irana. Izražavamo nadu da se situacija neće razvijati po scenariju krvoprolića i nasilja - navodi se u saopštenju ministarstva.

Spoljno mešanje koje destabilizuje situaciju je, kako se dodaje, neprihvatljivo, prenosi TAS S.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading