Lavrov: Rusija se optužuje za sve u svetu, a Srbija za sve na Balkanu!

Autor: Tanjug

Svet

24.01.2018

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija se svuda optužuje za umešanost u zbivanja, pa i u Meksiku, kao što se i Srbija optužuje za sve što se dešava na Balkanu", rekao je ruski ministar spoljnih poslova te zemlje Sergej Lavrov, istakavši da ne vidi nijednu drugu ulogu Moskve u zemljama Balkana, osim da je reč o državama "tradicionalnim i bliskim prijateljima".

RepublikaFoto: Tanjug
Segej Lavrov

On je kao primer za napade na Moskvu naveo primer Srpsko-ruskog centra u Nišu, istakavši da što više Moskva instira na tome da taj centar služi samo za gašenje požara, to se na Zapadu sve više rasplamsavaju sumnje da Kremlj na taj način pokušava da utiče na prilike na Balkanu, prenosi DW.

Lavrov je podsetio da je taj centar obezbedio pomoć mnogim zemljama, "ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i, čak još i više, prema zapadu". 

- Mislim da tamo radi osam Rusa i deset Srba. Oni vrše monitoring stanja kada je reč o iznenadnim situacijama i kad su u pitanju katastrofe ili prirodne nepogode. Pomažu da se to ublaži, gase požare i šalju tamo specijalnu avijaciju - naveo je Lavrov za DW. 

I pored toga, ukazao je, američki ambasador u Beogradu javno je zatražio od rukovodstva Srbije da ne potpišu nikakav ugovor o imunitetu osoblju tog centra.


- Tražio je to javno, jer je, navodno, taj centar špijunsko gnezdo - kazao je Lavrov na konerenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, u subotu.

Primetio je, međutim, da se, kada državljani drugih zemalja-članica NATO obavljajući zajedničke vežbe u Srbiji traže takvu zaštitu i imunitet, "to uopšte ne dovodi u pitanje".

Obrazlažući šta bi trebalo dalje preduzeti, Sergey Lavrov kaže:

- Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je još uvek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primera gde smo zajedno sa našim zapadnim kolegama i drugim zemljama - uključujući i Tursku - sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom delu Balkana.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading