AUSTRIJSKI VICEKANCELAR PORUČIO: Srbija ključna za mir na Balkanu

Autor: Tanjug

Svet

27.01.2018

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mir i saradnja na Balkanu ne mogu da se postignu protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima, poručuje austrijski vicelancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

RepublikaFoto: youtube.com/AustriaTV
Prijatelj Srbije: Hajnc Kristijan Štrahe

On ističe da je njegovoj zemlji i vladi, "mir i suživot naroda na Balkanu" bio i ostao važan.

- Ako se pogledaju istorijski procesi i strahote rata, važno je da se spozna da je samo saradnja put do mira. Srbi kao najveći narod na Balkanu u tome imaju ključnu ulogu. To ne može da se postigne protiv ili bez Srba, već samo zajedno sa njima - istakao je austrijski vicekancelar u intervjuu Tanjugu. 


Štrahe smatra da se Srbija nalazi na "dobrom putu" kad je reč o pristupnim pregovorima, ali ističe da i Evropska unija mora da ima fer pristup. 

- Poštovanje i dostojanstvo u pregovorima moraju imati obe strane - kaže on i dodaje da članstvo naše zemlje u EU, u rokovima koje daje Evropska komisija, može postati realnost. 

Mora se, međutim, detaljno pregovarati i moraju se uskladiti interesi obe strane, rekao je Štrahe i dodao da će nova austrijska vlada podržavati Beograd na tom putu. 

Na pitanje da li nedavna izjava evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana - da EU sigurno neće "uvoziti" nerešene probleme i da Srbija mora da reši problem sa Kosovom - znači da će Srbija morati da prizna nezavisnost pokrajine, Štrahe kaže da je to "veoma teška situacija koja mora da se savlada zajedničkim naporima". 

Vicekancelar Austrije ističe da se mora imati u vidu Rezolucija UN 12 44 i naći rešenje za sever Kosova: 

- U međunarodnoj zajednici mora postojati razumevanje da, posebno na severu Kosova, gde živi oko 250. 000 Srba, sa dobrim razlozima postoji želja za autonomijom - kaže Štrahe i ukazuje: 

- Tako nešto poznajemo u međunarodnoj zajednici na primeru Južnog Tirola kao uspešan proces, kada je reč o održivim mirnim procesima. Na kraju bi to bio proces gde je moguće obezbediti međusobno priznanje - rekao je Štrahe. 

Istovremeno, najoštrije osuđuje ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, koje naziva “gnusnim zločinom”. 


Situaciju, na Zapadnom Balkanu uopšte, vidi tako da je, nakon svih otvorenih rana i strahova rata, potrebno vreme za međusobno prilaženje i ponovno uspostavljanje poverenja. 

To, smatra on, mogu obezbediti samo politički akteri na Balkanu. 

- U to ne bi trebalo da se mešaju akteri spolja - ocenjuje Štrahe. 

Povodom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Austriji, Štrahe, uz opasku da je imao čast da upozna Vučića, ističe da Srbija i Austrija imaju dobru saradnju na međunarodnoj diplomatskoj sceni. 

Dodaje i da će jedna od njegovih prvih inostranih poseta biti upravo Srbija, na poziv njegovog srpskog kolege, potpredsednika Vlade Ivice Dačića. 

Štrahe objašnjava da je Srbija važan partner Austrije i u ekonomskoj saradnji, ali pre svega u kontekstu pitanja "održive Evrope". 

- Srbija je važan faktor i za dalji održivi evropski proces. Naša budućnost je Evropa subsidijarnosti i federalne evropske otadžbine, gde se uz međusobno poštovanje živi zajedno u partnerskom odnosu, a ne ide u pravcu centralne savezne države - kaže on. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading