(VIDEO) RUSKI PILOT RAZNET ORUŽJEM AMERIKE: Ovo je pozadina tragične smrti Putinovog heroja

Autor:

Svet

05.02.2018

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski major Roman Nikolajevič Filipov (33) oboren je tokom vikenda iznad sirijskog neba i krvnički stradao od oružja koje je teroristima stiglo iz vojnog arsenala Amerike, tvrde visokopozicionirani ruski zvaničnici.

RepublikaFoto: Twitter.com/RT.com
Borio se hrabro do smrti: Ruski major Roman Nikolajevič Filipov

Ekstremisti su koristili ručni raketni bacač "Manpad" i iz njega ispalili raketu kratkog dometa na Filipovljev suhoj-25, zbog čega je on morao da se katapultira na neprijateljskoj teritoriji. To oružje, navode političari iz Moskve, dospelo je u ruke ekstremista preko SAD ili neke od njihovih saveznica u Siriji.

Filipov pucao na krvnike nakon što se katapultirao iz zapaljene letelice, a zatim detonirao granatu da ne bi dopao u ruke krvnika. Vikao je: Ovo je za naše momke

 

- Amerika je pomogla u snabdevanju efektivnog visokotehnološkog oružja. Te rakete ne mogu dospeti na sirijsku teritoriju bez ozbiljne tehničke podrške i pratnje. To su uradili Amerikanci preko Zemalja trećeg sveta i to će ih koštati debelo, naročito zbog njihove rusofobije. Ne pretimo nikome, ali upozoravamo - istakao je Frants Klincevič iz odbora za odbranu ruskog parlamenta.

Oružje kojim je ubijen Rus - sistem "Manpad"
- raketni navođeni lanser
- dužina: 1,5 do 1,8 metara
- težina: 17 do 78 kilograma
- domet: 10 kilometara
- mete: avioni i helikopteri

- oružje je razvijeno još 1940, a poseduje ga 25 zemalja

S druge strane, Vašington, koji je s Moskvom zaoštrio odnose u poslednjim mesecima upravo zbog navoda da SAD naoružavaju pobunjenike protiv sirijskog režima Bašara el Asada, negirao je te navode.

Klincevič: To su uradili Amerikanci preko Zemalja trećeg sveta i to će ih koštati debelo, naročito zbog njihove rusofobije

- Nijednoj pobunjeničkoj grupi nismo isporučivali "Manpad". Duboko smo zabrinuti - istakla je portparolka Stejt departmenta Heder Navert.

Posthumno odlikovan najvećim ruskim ordenom
- Major Filipov je radio kao lekar na poluostrvu Krimu, koje se 2014. otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji
- posle krimskog referenduma 2014. preselio se u Vladivostok
- bio je deo "Primorja", jedne od najboljih eskadrila u vazduhoplovno-kosmičkim snagama Rusije
- na svevojnom takmičenju u Rusiji Avijadarts 2013. osvojio drugo mesto. Tada je imao čin kapetana
- bio je predložen za državno priznanje zbog specijalnih operacija koje je izvodio u Siriji
- posthumno je odlikovan najvećim ruskim ordenom Heroj Rusije

Istovremeno s informacijama o pozadini raketiranja Filipova objavljen je i snimak koji otkriva da se on do poslednje kapi krvi borio protiv ekstremista.

- Major se na vreme katapultirao i spustio blizu sela Tel Debes, ali su džihadisti nagrnuli sa svih strana. Ispalio je ceo šaržer u njih i ubio dvojicu krvnika iako je bio teže ranjen. Kad su počeli da ga opkoljavaju, izvadio je granatu i uzviknuo: "Ovo je za naše momke!" Aktivirao je bombu i razneo se da ne bi dospeo u ruke terorista - preneli su mediji, dok ga pojedini domaći analitičari zbog junačkog podviga upoređuju sa Sinđelićem.

BROJ: 46 Rusa ubijeno u borbama u Siriji od 2015.

Ruska armija je ubrzo krenula u osvetu njegove smrti i izvela napade na teroristička uporišta likvidirajući u sirijskoj prvinciji Idlib samo prvog dana čak 30 ekstremista.

Inače, postoje oprečne informacije o tome ko je oborio ruskog pilota, a sve terorističke frakcije preuzimaju zaslugu za ubistvo. Jedni izvori tvrde da je reč o grupi Tahrir el Šama, ogranku Al Kaide, dok drugi navode da je odgovorna Al Nusra front - grupa koja je nekada pripadala Al Kaidi, ali se odvojila i počela saradnju sa SAD protiv Asada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading