ŠOJGU KOLOSALNO LAŽE PUTINA Prigožin se ponovo javio sa TEŠKIM OPTUŽBAMA: Ne govori mu o hiljadama uništenih tenkova u Bahmutu

Autor:

Svet

23.06.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu laže predsednika Vladimira Putina o „kolosalnim“ neuspesima na bojnom polju u Ukrajini, izjavio je u četvrtak šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin , pojačavajući svoje kritike na račun vojnog rukovodstva zemlje.

ŠOJGU KOLOSALNO LAŽE PUTINA Prigožin se ponovo javio sa TEŠKIM OPTUŽBAMA: Ne govori mu o hiljadama uništenih tenkova u Bahmutu

Foto: Tanjug/AP

Prigožin je to rekao u audio poruci objavljenoj preko pres službe njegove kompanije Konkord, odgovarajući na pitanje ruske novinske kuće o tome zašto njegove tvrdnje o ukrajinskom napredovanju u regionu Zaporožja, u sklopu kontraofanzive, nisu potvrđene od strane ruskog ministarstva odbrane ili Kremlja, piše američki Njuzvik.

„Objasniću zašto se moje reči razlikuju od zvaničnih podataka“, počeo je Prigožin.

„Zato što unose totalno smeće na predsednikov sto, to je besramno. Kada smo zauzeli Bahmut, pustili smo tamo sve vojne dopisnike, ovo se dobro sećate, da vide pravo stanje stvari. Niko ne govori o hiljadama uništenih tenkova i oklopnih vozila. Ne puštaju nikoga unutra u Bahmut, ne pokazuju ništa baš zato što tamo postoje kolosalni problemi.

„Šojgu i Gerasimov imaju jednostavan pristup: laž mora da bude monstruozna da bi joj se verovalo. To je ono što oni rade“, rekao je Prigožin, misleći na načelnika generalštaba Valerija Gerasimova, koji je na čelu ruske kampanje u Ukrajini.

Njegova najnovija tirada usmerena na Šojgua dolazi usred prepirke oko naređenja Ministarstva odbrane da pripadnici „dobrovoljačkih formacija“ kao što je Vagner grupa potpišu ugovore direktno sa Ruskom Federacijom do 1. jula.

Nakon što je Prigožin odbio Šojguova naređenja, Putin je tokom sastanka sa proratnim blogerima rekao da inicijativa njegovog ministra odbrane „mora da bude izvršena i što je pre moguće“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Taj potez je „u skladu sa zdravim razumom, ustaljenom praksom i zakonom“, rekao je Putin.

Britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da Prigožinova retorika evoluira u prkos širim delovima ruskog establišmenta i da će rok za dobrovoljce da potpišu ugovore verovatno biti ključna tačka u svađi.

Vlad Mikhnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Univerzitetu u Oksfordu, rekao je za Nevsweek da se Prigožin „brzo pretvara u drugog bivšeg ruskog komandanta Igora Girkina — oštrog kritičara ruskog ratnih napora i vojske, ali koji je gurnut na margine društvenih medija i Telegram kanala“.

„Sumnjam da bi njegova strategija bila da ne potpiše ugovor, kako ne bi bio vraćen na liniju fronta u Ukrajini — pregrupiše se i popuni — a zatim pokuša da pobegne "nazad u Afriku‘“, rekao je Mihnjenko .

On je dodao: „Ali bez pristupa Putinu, bez pristupa arsenalu Ministarstva odbrane, ljudstvu i ugovorima o ugostiteljstvu, nisam siguran koliko bi on i Vagner izdržali.

BONUS VIDEO:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading