ČESI DIGLI USTANAK, EVO ZBOG ČEGA

Autor: Tanjug

Svet

05.03.2018

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hiljade Čeha protestvovalo je večeras u Pragu i drugim gradovima u toj zemlji nakon što je češki parlament podržao imenovanje poslanika Komunističke partije Češke i Moravske Zdenjeka Ondračeka na čelo komisije za nadzor policije uprkos njegovoj prošlosti u specijalnoj jedinici iz komunističkog vremena, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Česi na ulicama: Demonstracije u Pragu

Navodi se da je ovo prvi put da komunistički poslanik zauzima takvu poziciju od pada komunizma od pre skoro tri decenije.

Rojters navodi da deluje da Komunistička partija Češke i Moravske, koja se protivi članstvu države u NATO i ima proruske stavove, dobija na uticaju u trenutku kada premijer Andrej Babiš i njegova stranka ANO traže podršku za novu vladu.

Navodi se da su demonstranti, mašući zastavama Češke i Evropske unije, tokom protesta protiv imenovanja Ondračeka na delu Vaclavskog trga u Pragu i uzvikivali "Dosta nam je" i druge parole upućene protiv Babiša.

- Ja sam ovde zato što je Ondraček bio pripadnik policijskih snaga koje su tukle demonstrante tokom Plišane revolucije. U širem kontekstu, radi se o izboru Babiša - kazao je 32-godišnji advokat i učesnik protesta Jakub Kocmanek.

Navodi se da policija nije iznela procene brojnosti skupa u Pragu, dok su češka agencija CTK i drugi mediji naveli da je bilo na hiljade demonstranata. CTK je preneo i da se 2.000 ljudi okupilo na protestu u Brnu, drugom po veličini gradu Češkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading