PUTINOVO ORUŽJE UZBURKALO DUHOVE U NATO! Stoltenberg: Zabrinuti smo

Autor: Tanjug

Svet

05.03.2018

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je objava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju "deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prpa: Jens Stoltenberg

- Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju - rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je danas ocenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine".

- Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat - istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu "raketa za raketu, oružje za oružje, već - odgovara".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading