ONI KOJI PRAVE OTROV, NJIME ĆE SE I OTROVATI

Autor:

Svet

07.03.2018

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je odgovorio na aktuelne kontinuirane napade Zapada na Rusiju izjavom da oni koji prave otrov negde drugde na kraju će ga sami progutati. Time je aludirao na kritike Amerike i njenih saveznika da je njegov nedavni govor o stanju nacije u Moskvi, na kom je pričao o usponu Rusije i najmoćnijem oružju koje poseduje, bio preteći i uznemirujuć. Takođe, indirektno je odgovorio i na optužbe britanskih vlasti da je Kremlj umešan u trovanje Rusa špijuna Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije (33), koji su živeli u britanskom Solsberiju nakon što je otkriveno da je on odavao ruske tajne Britaniji. Njih dvoje su još u kritičnom stanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rusija će upotrebiti najmoćnije oružje samo u cilju odmazde

- Rusija će upotrebiti najmoćnije oružje samo u cilju odmazde. A zaista se nadam da se to nikad neće dogoditi - poručio je Putin u intervjuu za dokumentarac Vladimira Solovjeva "Svetski poredak 2018", a zatim naglasio da će se zemljama koje vode antirusku politiku to višestruko vratiti.

- Oni koji prave otrov negde drugde na kraju će ga sami progutati - rekao je on i pozvao sve da grade dobre odnose s Rusijom.

Mihail Ljubimov: Britanci sad smeštaju Moskvi pokušaj ubistva Skripala i njegove ćerke da bi bi uništili Putina pred izbore

Šef Kremlja se osvrnuo i na ličnost američkog predsednika Donalda Trampa, istakavši da nije nimalo razočaran njime.

- Tramp je ostavio veoma dobar utisak na mene. Teško je samo nositi se sa američkim sistemom jer je nepredvidiv - naglasio je Putin, a govoreći o sankcijama koje su uvedene njegovoj zemlji, on je kazao da je cilj takvih udara da se Rusija obuzda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džonson najavio da će njegova zemlja uvesti nove sankcije Moskvi

Međutim, on ipak nije komentarisao pretnje britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona da će njegova zemlja uvesti nove sankcije Moskvi ako se dokaže da je Kremlj umešao prste u napad na Skripala. Osim toga, London je Rusku Federaciju nazvao zlonamernom i remetilačkom silom iako je Putinov portparol Dmitrij Peskov odmah nakon vesti o trovanju špijuna i njegove ćerke demantovao navode Britanaca.

Bivši obaveštajac Mihail Ljubimov, koji je šezdesetih godina vodio kancelariju ruske Federalne bezbednosne agencije (FSB) u Britaniji, istakao je da su sve optužbe na račun Rusije o umešanosti u trovanje Skripala u stvari zavera protiv te zemlje.

Otrovani tečnošću na ulici?

- Niko u Rusiji u ovim okolnostima ne bi imao koristi od toga, zato je ovo klasični primer pokušaja diskreditacije Putina i svega ruskog pred predsedničke izbore u toj zemlji 18. marta. Apsurdno bi bilo da Moskva naredi ubistvo čoveka kog je razmenila sa Zapadom još 2010. Da je htela, on je mogao da nestane još mnogo pre toga - istakao Ljubimov govoreći o Skripalu, koji je uhvaćen da je kao pukovnik u vojnim bezbednosnim strukturama u Rusiji odavao tajne svoje zemlje Britancima još devedesetih godina. Nakon što je uhvaćen 2004, a zatim 2006. osuđen na 13 godina robije, on je ipak zajedno sa još troje špijuna predat Britaniji i SAD u zamenu za 10 Rusa koji su kao špijuni operisali na zapadu. Među njima je bila i atraktivna Ana Čepmen.

Hronologija misterioznog napada na špijuna u nedelju
14.30 - Skripal i njegova ćerka su ušli u italijanski restoran "Cici"
15.47 - lokalna bezbednosna kamera je snimila starijeg čoveka i devojku za koje se veruju da su špijun i njegova ćerka
16.03 - Skripal i Julija su viđeni na klupi u parku - on u nesvesti, a ona u veoma neobičnom stanju
16.15 - hitna pomoć je Juliju odvela helikopterom do bolnice, a njega kombijem

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading