ISLANDU PRETI KATASTROFA, ZABELEŽENO 800 MANJIH POTRESA: Očekuje se STRAVIČNA erupcija vulkana, zbog opasnosti grad Grindavik potpuno ISELJEN

Autor:

Svet

11.11.2023

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Island je u vanrednom stanju nakon što je policija pozvala stanovnike da napuste obalni grad Grindavík zbog intenzivnog talasa potresa koji se povezuje sa mogućom erupcijom vulkana Fagradalsfjalla.

ISLANDU PRETI KATASTROFA, ZABELEŽENO 800 MANJIH POTRESA: Očekuje se STRAVIČNA erupcija vulkana, zbog opasnosti grad Grindavik potpuno ISELJEN

Foto: pixabay.com

Prema izveštajima islandskog meteorološkog ureda, u periodu od ponoći do 14 sati zabeleženo je čak 800 potresa, a najplići su bili na dubini od 3 do 3.5 kilometara.

Islandska agencija za civilnu zaštitu upozorila je da bi "tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavíka", ali dodaju da je nemoguće predvideti da li i gde će se magma probiti na površinu. Ipak, vlasti naglašavaju da nema neposredne opasnosti i pozivaju stanovnike da se mirno isele.

Od erupcije u julu prošle godine, ovo je prvi put da se Island suočava sa ovakvom situacijom. Stručnjaci ističu da je ovo jedan od najvećih seizmičkih događaja koji su se dogodili u poslednjih nekoliko decenija.

Uprkos apokaliptičnim prognozama, islandski meteorolozi naglašavaju da još uvek nema znakova da se magma približava površini, ali da se situacija pažljivo prati. Vlasti se nadaju da će se situacija smiriti i da neće biti potrebe za većim evakuacijama.

Ova zemlja, koja se nalazi na granici tektonskih ploča, već je poznata po svojoj vulkanskoj aktivnosti. Na Islandu se nalazi čak 32 aktivna vulkana, a samo u poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je više od 20.000 potresa.

Ovaj događaj je jedan od najvećih izazova sa kojima se Island suočava u poslednjih nekoliko decenija, ali iz agencije za civilnu zaštitu poručuju da će zajedno sa stanovništvom uspeti da se izbore i sa ovom neobičnom situacijom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading