"Američkoj raketi iz Norveške do Moskve treba 15 minuta"

Autor: Tanjug

Svet

11.03.2018

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbednost, navodeći da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice kod obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uvek korak ispred: Vladimir Putin

TAS prenosi da je Putin to kazao u intervjuu koji je deo filma "Putin" Andreja Kondrašova, objavljenog na ruskim društvenim mrežama.

Sigurnost Rusije

- Mi ne pretimo nikome, ali koristeći prednosti koje imamo, u ovom konkretnom slučaju koristeći prednost u teritoriji, obezbedićemo sigurnost Rusiji i njenom narodu. Imajući to u vidu, arktički region izuzetno je važan za Rusiju - naveo je Putin.

On je izneo tvrdnju da Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu i dodao da su američke podmornice koje nose rakete u borbenoj pripravnosti kod obala Noveške.

- Vreme doleta do Moskve je 15 minuta - kazao je Putin.

On je pomenuo i da je posetio ostrva Zemlje Franje Josifa gde su, po rečima Putina, do nedavno vodiči govorili stranim turistima da su ta područja "nekada pripadala Sovjetskom savezu".

- To znači da su nas zanemarivali, iako mi te teritorije nikome nismo prepustili - poručio je Putin.

Nalazišta sirovina

On je ukazao na bogata nalazišta sirovina na Arktiku.

- Mi se svi sećamo da je Lomonosov rekao da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će bogatstvo Rusije rasti i zahvaljujući Arktiku. Čini se da tamo ima svega - rekao je Putin.

Navodi se da je predsednik Rusije istovremeno naglasio važnost zaštite prirode.

- Ekologija Arktika je veoma krhka i potrebno je mnogo pažnje. Infrastrukture bi tamo trebalo da budu ekološki prihvatljive - kazao je Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading