OPASNO SE ZAKUVALO, NOVI SUKOB NA POMOLU! Velika Britanija poslala RATNI BROD NA LICE MESTA, ovo se neće dopasti nikom

Autor:

Svet

25.12.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čeka se reakcija moćnih sila iz komšiluka

OPASNO SE ZAKUVALO, NOVI SUKOB NA POMOLU! Velika Britanija poslala RATNI BROD NA LICE MESTA, ovo se neće dopasti nikom

Foto: facebook/royal navy

Svetu očito nije dosta što svaki dan sluša o ratovima u Ukrajini i Gazi, pa sad mora da pažljivo prati da li je na pomolu novi rat.

Za sada nije, ali novi potezi koje je povukla Velika Britanija nikom se neće dopasti jer mogu samo isprovocirati lokalne moćnike.

Britanci su poslali brod koji će rasporediti kraj Gvajane do Nove godine, pošto tamo traje spor oko granice između te južnoameričke države i Venecuele.

U taj deo sveta stigao je brod Kraljevske mornarice HMS Trent, saopštilo je ministarstvo odbrane.

"HMS Trent posetiće regionalnog saveznika i partnera Komonvelta Gvajanu kasnije ovog meseca u sklopu niza angažmana u regiji tokom raspoređivanja zadatka patroliranja u Atlantiku", rekao je portparol ministarstva odbrane.

Odluka je usledila posle posete državnog sekretara ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Gvajani ranije ovog meseca s namerom da ponudi britansku podršku toj zemlji koja je njen saveznik i bivša kolonija.

Ova odluka Britanaca nikako se neće dopasti Venecueli koja insistira da spor reši sama sa Gvajanom, dakle bez uplitanja treće države.

Venecuela i Gvajana su od skoro u sporu oko teritorije Esekibo koja ima 160.000 kvadratnih kilometara i smatrala se delom Gvajane.

Međutim, nova otkrića nafte i plina navele su predsednika Venecuele Nikolasa Madura da jednostavno poželi da pripoji Esekibo Venecueli.

Kako je reč o jednom od najmoćnijih političara Južne Amerike, a Gvajana nije ni približno velika i jaka kao Venecuela, oni su prosto bili primorani da kapituliraju bez borbe.

Gvajana i Venecuela dogovorile su se početkom decembra da će izbeći bilo kakvu upotrebu sile i da neće eskalirati napetosti u dugotrajnom sporu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading