BRITANCI IMAJU PAKLENI PLAN: Evo zašto je London započeo hajku na Putina optuživši ga za trovanje špijuna

Autor:

Svet

16.03.2018

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanija već danima vodi beskrupuloznu hajku protiv Rusije i njenog lidera Vladimira Putina optužbama za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33) u engleskom gradu Solsberiju 4. marta, a ruski analitičari veruju da se iza takve kampanje krije pakleni plan Londona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čačakaju "mečku": Boris Džonson i Tereza Mej

Njegov cilj, kako navode, jeste da se Rusija diskredituje do krajnjih granica, kao i njen predsednik, koji bi bio proglašen ubicom, da bi na kraju ta zemlja bila izbačena iz organizacija poput OEBS, ali i Saveta bezbednosti UN.

To bi za Britance bio najveći uspeh dosad jer je poznato koliko Moskva u tom telu svojim pravom glasa zadaje muke moćnim zapadnim urotama protiv nekih od najvećih ruskih saveznika, uključujući i Srbiju.

Dovoljno je podsetiti na veto koji je Rusija uložila u julu 2015. na sramnu rezoluciju u UN o Srebrenici, koju je predložila upravo Britanija, a kojom bi Srbi bili optuženi za genocid u bosanskohercegovačkoj enklavi.

U prilog tome da se London uključio u žestoku borbu za međunarodnu izolaciju Rusije govori i potez Britanije, koja je u UN u četvrtak blokirala ruski nacrt saopštenja za medije kojim se poziva na izvođenje hitne "civilizovane istrage hemijskog incidenta u Britaniji".

Džonson: Više je nego verovatno da je to bila Putinova odluka da se upotrebi nervni agens na ulicama Britanije, ulicama Evrope, prvi put posle Drugog svetskog rata

Time se zaključci o pokušaju ubistva Skripaljevih i dalje svode samo na istragu britanskih stručnjaka koji su za 13 dana od incidenta promenili devet teorija o načinima trovanja Sergeja i Julije novičok nervnim agensom. Međutim, sve teorije se zasnivaju na pretpostavci da je odgovornost ruska jer je novičok prvi put proizveden za vreme Hladnog rata u SSSR. Time se zanemaruju tvrdnje ruskih istražitelja da je smrtonosna supstanca i te kako u kasnijim godinama nastavljena da se proizvodi kako u Britaniji, tako i u Americi.

Zato analitičari veruju da se iza hajke Zapada, i to pred nedeljne predsedničke izbore u Rusiji, kriju politički motivi.

- Čini mi se da je na delu pokušaj kompromitovanja legitimnosti Putina pomoću optužbi o pokušajima ubistava. Ne samo da je stavljen veto na rusku rezoluciju već postoje planovi da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti, pa potom i iz OEBS - smatra Mihail Smolin sa ruskog instituta za strateška istraživanja, koji je podsetio da je Skripalj optužen za izdaju još 2006. u Moskvi i da je 2010. razmenjen s ruskim agentima sa zapada, te da Kremlj sada ne bi imao koristi da naredi atentat na njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spreman da žestoko odgovori: Vladimir Putin

- Ne ubijaju se ljudi koji se bave obaveštajnom delatnošću i koji bivaju uhvaćeni, a potom razmenjeni između država. To je nepisano, ali poznato pravilo. Skripalj je otrovan s drugim motivom koji nema veze sa njegovom delatnošću, a to su mogle izvesti političke strukture zainteresovane da dođe do unutrašnjih promena u Rusiji - istakao je Smolin, dok je Vladimir Olenčenko iz Centra evropskih studija Ruske akademije nauka naglasio kako postoji mogućnost da je Britanija samo "pion u igri koja je komponovana negde drugde".

Mihail Smolin: Čini mi se da je na delu pokušaj kompromitovanja legitimnosti Putina pomoću optužbi o pokušajima ubistava

 

Podsetimo, britanska premijerka Tereze Mej je donela odluku da iz zemlje protera 23 ruskih diplomata, na šta je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov najavio isti odgovor. Na sve to, u petak je britanski šef diplomatije Boris Džonson provokativno etiketirao baš Putina kao glavnog krivca za trovanje Skripalja.

- Naš sukob je s Putinovim Kremljom i više je nego verovatno da je to bila njegova odluka da se upotrebi nervni agens na ulicama Britanije, ulicama Evrope, prvi put posle Drugog svetskog rata - zaključio je Džonson.

Zapad bi da onemogući Moskvi da ulaže veta na ovakve rezolucije

Srbija

8. jul 2015. Rusija je blokirala usvajanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici, kojom se isključivo Srbi osuđuju za događaje u toj enklavi BiH 1995, kao i za genocid. Pokojni ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin tada je za rezoluciju koju su upravo Britanci predložili istakao kako je jednostrana jer se u njoj napada samo jedan narod

Sirija

24. oktobar 2017. Zbog Moskve u SB UN nije prošao ni nacrt rezolucije koju su predstavile SAD s ciljem da se produži istraga o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, a za šta Zapad isključivo optužuje režim sirijskog predsednika Bašara el Asada (saveznika Ruske Federacije)

Iran

27. februar 2018. Rusija je uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN u kojoj se navodi da je Iran prekršio embargo na oružje uveden protiv Jemena. Rezoluciju je predložila Britanija, te ju je taj neuspeh veoma pogodio

Britanci u 13 dana promenili devet ploča
- prvog dana se verovalo da su Julija i njen otac direktno kod klupe u parku u Solsberiju, gde su nađeni bez svesti, isprskani opasnim agensom
- petog dana se istraga usmerila na mogućnost da su se otrovali hranom ili pićem, pa se verovalo da je novičok agens možda bio u restoranu "Cici", gde su Skripaljevi ručali
- narednog dana se javila teorija da je otrov stigao Skripaljevima preko pisma
- sedmog dana su istražitelji ispitivali grob Skripaljeve supruge i sina u Solsberiju, verujući da je novičok bio na buketu cveća
- desetog dana je u istragu uključen i špijunov automobil BMW s obzirom na to da se posumnjalo da je otrov ušao u kabinu vozila nakon što je ubačen u ventilaciju. Kasnije su na vratima kola nađeni tragovi otrova
- poslednja teorija se javila tek 13. dana, a to je da je Julija navodno donela otrov u prtljagu iz Moskve

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading