PUTIN DO POBEDE! OVO SU PREDVIĐANJA ZA IZBORE U RUSIJI

Autor: Republika

Svet

17.03.2018

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin će, prema svim predviđanjima, u nedelju na izborima osvojiti i četvrti mandat. Kako poslednje ankete govore, za njega bi trebalo da glasa čak 69,5 odsto birača u Rusiji. Prvi sledeći je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin sa podrškom od samo 7,5 procenata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putin se ovog puta kandidovao kao nezavisni kandidat, ali ga je podržala njegova stranka Jedinstvena Rusija, koju sada vodi premijer Dmitrij Medvedev.

Sedam protivkandidata

Za poslednjih 18 godina, od kojih je 14 bio predsednik, a četiri premijer, dobio je ogromnu podršku u narodu. Analitičari kažu da mu građani ukazuju poverenje zbog njegovog stava da je Rusija uvek na prvom mestu.

- Putin ima komplikovanu ideologiju, koja najbolje može da se opiše kao "Rusija na prvom mestu". Osim toga, bez obzira na to kako ga na Zapadu oslikavaju, Putin je veoma liberalan za ruske standarde. Takođe, on je posvećeni hrišćanin, ali je prijateljski nastrojen i prema Jevrejima i muslimanima u Rusiji, kao i ostalim etničkim grupama. Sve su to razlozi zašto je toliko popularan - navode analitičari Raša tudeja.

Podrška mu je, kako se navodi, naglo skočila nakon pripajanja Krima Rusiji 2014.

- Iako je Zapad očekivao da će medijskom hajkom srušiti Putina, to se nije dogodilo. Štaviše, podrška mu je drastično skočila. To niko u Evropi i SAD nije očekivao. Što oni više udaraju na njega, narod ga sve više voli. Napade na predsednika Rusi shvataju kao napad na njihovu domovinu i njih same - objašnjavaju analitičari, a prenosi Informer.

Oni dodaju da je njegovoj popularnosti sigurno doprinelo i to što je odlučio da ne učestvuje u TV debatama, niti da pravi mitinge. Procenio je da je bolje da građani na osnovu onoga šta je uradio odluče da li će glasati za njega.

Kako stručnjaci kažu, zbog svega toga niko od sedam njegovih protivkandidata ne može da mu se približi. Najjači oponent mu je kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin, čija podrška iznosi čak 62 odsto manje od Putinove.

- U pitanju je čovek koji dosad nije bio član komunista i uopšte se ne uklapa u portret levičara. Pre bi mogao da se karakteriše kao kapitalista, što je sušta suprotnost. Ima svoje privatne firme i bar milion dolara na računu. Građani, koji su glasači komunista, ne vide ga kao svog kandidata - objašnjavaju analitičari.

U predsedničkoj trci je i lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, kojem se predviđa treće mesto i 5,3 odsto glasova.

- Njegova politika je populistička. Tokom kampanje obećavao je da će u potpunosti iskoreniti siromaštvo i nezaposlenost. Uprkos tako nerealnim obećanjima, nije uspeo da dobije veću podršku - kažu stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading