Vladimir Putin osvojio četvrti mandat: CAR NEPOBEDIVI!

Autor:

Svet

19.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin (65) osvojio je četvrti mandat na funkciji predsednika Ruske Federacije dominacijom na jučerašnjim izborima kakva nije zabeležena nigde u svetu u novijoj istoriji. Time je pokazao da nikakva kampanja protiv njega na zapadu ne može da mu ugrozi poziciju i ono što je od 2000. do danas učinio za svoju zemlju. Zbog toga ga američki i britanski mediji besomučno kritikuju i u pokušajima da ga diskredituju nazivaju carem, ali ono što je istina, tvrde ruski analitičari, jeste da u tome nema ništa pogrdno jer on zaista može da se stavi rame uz rame s vladarima koji su svoje države uspeli da izdignu iz pepela i od njih naprave vodeće svetske sile. Osim toga, Putin postaje čelnik sa najdužim stažom na čelu Rusije posle Staljina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Putin osvojio četvrti mandat

Iako su se ruski opozicionari nadali maloj izlaznosti, kojom bi Putinov ugled bio ukaljan, juče je na izborima zabeležen impresivan odziv glasača, te je do 18.30 zabeležena izlaznost bila 58,51 odsto. Njom je pokazano da konkurenti ruskog predsednika nisu imali nikakve šanse, te da im je funkcija "bila revijalna".

Putin: Od volje naroda i volje svakog građanina Rusije zavisi koji put će naša zemlja izabrati, a od toga zavisi i budućnost Rusije i naše dece

- Od volje naroda i volje svakog građanina Rusije zavisi koji put će naša zemlja izabrati, a od toga zavisi i budućnost Rusije i naše dece - poručio je Putin teatralno u televizijskom obraćanju glasačima pred izbore, da bi juče bio mnogo povučeniji i svečano i mirno izašao na svoje biračko mesto u Moskvi u Ruskoj akademiji nauka, gde je privukao ogromnu pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

34,72% bila izlaznost do 12 sati po podne

- Smatraću uspešnim svaki procenat glasova koji mi omogućava obavljanje predsedničke dužnosti. Siguran sam da je program koji ja predlažem za zemlju pravi - istakao je on kratko i jasno u trenutku dok mu poslednje ankete predviđaju i do 80 odsto podrške.

Lider Čečenije Kadirov pohvalio se uspehom sprovođenja glasanja u njegovoj republici

RepublikaFoto: instagram.com/krd_atypical

Podsetimo, Vladimir Putin Rusijom vlada od 2000. i ovo će mu biti četvrti predsednički mandat. Od 2008. do 2012. je bio premijer jer po ustavu zemlje u tom trenutku neko nije mogao da bude lider više od dva mandata zaredom. S obzirom na to da je tada predsednik bio aktuelni premijer Dmitrij Medvedev, on je promenio zakon, po kom predsednički mandat ubuduće neće trajati samo četiri, već šest godina. To znači da će Putin sada zasigurno vladati do 2024, a zapadni mediji zato uveliko pišu da je kremaljska elita već sada u blagoj panici jer će Putin tada imati 72 godine.

58,51 odsto zabeležena izlaznost do 18.30

- Pitanje je da li će Putin pronaći naslednika među decom svojih saradnika ili će se usuditi da i dalje vlada - navode oni.

Inače, jučerašnje glasanje je prošlo bez većih problema, osim u gradu Ljubirci na obodu Moskve, gde su u glasačku kutiju ubacivani ranije zaokruženi listići. Zbog toga su svi glasovi na tom mestu proglašeni nevažećim. U drugim mestima nije bilo problema, a uspehom sprovođenja legitimnosti glasanja se posebno pohvalio lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, veliki Putinov prijatelj.

Putin postaje čelnik sa najdužim stažom predsednika Rusije posle Staljina

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukrajinski ekstremisti sprečili su Ruse koji žive u Ukrajini da ostvare pravo i glasaju na izborima u ambasadama Ruske Federacije. Tako su u srcu ukrajinske prestonice Kijev ispred ruskog diplomatskog predstavništva postavili barikade, te nisu dozvoljavali nikome da prođe do ambasade. Sramnom ponašanju se priključio i ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov, koji je najavio da će Rusima biti zabranjeno da uđu u ruske diplomatske misije i u Harkovu, Odesi i Lavovu.

U prestonici Ukrajine su desničari ispred ruske ambasade postavili kip s Putinovim likom, iza kog su okačili fotografije žrtava rata u Čečeniji, Siriji i na ukrajinskom tlu, tvrdeći da je krv iz tih zemalja na rukama Moskve. Na to je reagovala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, istakavši da je ponašanje Ukrajinaca nezakonito.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Inače, zbog zategnutih odnosa i između Moskve i Londona, juče je manji protest održan i ispred ruske ambasade u britanskoj prestonici. Njih je predvodio ruski biznismen i opozicionar Jevgenij Čičvarkin.

Zanimljivosti o izborima
- namerno su održani 18. marta jer se na taj dan obeležava četvrta godišnjica potpisivanja sporazuma o "prisajedinjenju" poluostrva Krim Rusiji
- građani su podsticani da izlaze na glasanje prodajom mobilnih telefona i laptopova po jeftinijim cenama na taj dan
- starijoj populaciji su besplatno obavljani pregledi
- glasanje je trajalo 22 sata jer se zemlja prostire na 11 vremenskih zona
- pravo glasa ima 110 miliona birača od Kamčatke i Čukotke na istoku do najzapadnije enklave Kaljiningrad
- 108.968.869 glasača živi u Rusiji, a u inostranstvu 1.875.408 u 144 zemlje
- otvoreno 97.000 biračkih mesta
- izbore pratio rekordan broj posmatrača - više od 144.000
- samo u Moskvi o bezbednosti brinulo više od 17.000 policajaca
- glasanje pokrivalo oko 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 njih širom Rusije

Oni nisu imali nikakve šanse, a stali su Putinu na crtu

KSENIJA SOBČAK (36) Kandidovala se na izborima kao predstavnica građanske opcije, ali je niko nije shvatio ozbiljno
VLADIMIR ŽIRINOVSKI (71) Ultranacionalista se kandidovao već šesti put (od sedam), a, kako su mediji istakli, opravdao je ulogu "dvorske lude"
PAVEL GRUDININ (57) Kandidat komunista je bio na dobrom putu kao poznati preduzetnik u sferi zemljoradnje, ali onda su mu našli čak 11 računa u švajcarskim bankama
MAKSIM SURAJKIN (39) "Drug Maksim", kako ga Rusi zovu, kandidat je Komunista Rusije, partije koja se 2012. odvojila od matične Komunističke.
SERGEJ BABURIN (59) Kandidat Partije svih naroda Rusije razlikuje se od Putina po tome što tvrdi da je Rusija ogrezla u kriminalu
Grigorij Javlinski (65) Jedan je od začetnika liberalizacije ruske postsovjetske ekonomije kod Mihaila Gorbačova. Smatra da je Rusija Krim otela od Rusije
BORIS TITOV (57) Liberal naklonjen čvršćim vezama s Kinom. Od 2012. tesno je sarađivao s Putinom, sada je kandidat Partije razvoja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading