ZNAK ZA UZBUNU! Naučnici u najdubljim okeanima pronašli ZONU SUMRAKA!

Autor:

Svet

24.03.2018

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su prvo mislili da bi koralni grebeni u Karipskom moru mogli da budu dom mnogo većem broju vrsta riba nego što se do sada naslućivalo.

RepublikaFoto: youtube.com/secureteam10
Jezivo!

Međutim, ono što su otkrili nije im bilo ni na kraj pameti. Čak svaka peta vrsta riba koje su otkrili na grebenima u Karibima bila je do sada nepoznata!

Takozvana "zona sumraka" koja se nalazi na dubini između 130 i 309 metara u tolikoj meri vrvi od života da su taj pojas nazvali "rarifotičnom zonom“. Njihovo istraživanje se prvenstveno odnosi na deo uz obale ostrva Kurakao na jugu karipskog arhipelaga, a razlog zašto su tolike vrste do sada ostajale neotkrivene jeste što su naučnici smatrali da pri donjoj granici preživljavanja korala naprosto ne vredi istraživati jer tamo sigurno nema ničeg posebnog.

 

 

U zaključcima studije istraživači su sada objavili nekoliko vrlo zanimljivih podataka. Na primer, procenjuje se da na okeane otpada čak 95 odsto svih živih vrsta na svetu, da su naučnici sada na površini od samo 200 kvadratnih metara na grebenima kod Kurakaoa otkrili čak 30 novih vrsta, a ogromna većina riba koje su tamo zatekli vrlo je živih boja, uprkos tome što se nalaze na dubini do koje jedva dopire Sunčeva svetlost.

 

 

Pretpostavlja se da je rarifotična zona na karipskim koralnim grebenima odjednom postala toliko naseljena zato što su ribe iz plićih područja pobegle u dubine zbog klimatskih promena.

More je u plićim pojasevima, posebno u tropskim predelima, postalo vrlo toplo usled globalnog zagrevanja da je za vrste koje su navikle na određene temperaturne okvire, postalo nemoguće preživeti. One su naprosto pobegle u dubine, u područja koja su koji stepen hladnija.

Osim toga, i korali su počeli da odumiru pa su morale da potraže drugo stanište. Katastrofalno stanje Velikog koralnog grebena najdramatičnije se vidi u njihovom izbeljivanju i katastrofalnom odumiranju uz istočnu obalu Australije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading