MOŽDA POVUČE PRIZNANJE KOSOVA? TRAMPOV ČOVEK NA STRANI SRBIJE!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

25.03.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Bolton, novi savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, prvi je visoki američki funkcioner koji se otvoreno protivio američkom priznanju nezavisnosti Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Možda njegov novi savetnik za bezbednost može pomalo i da utiče na predsednika?

Bolton, koji je na toj funkciji zamenio H. R. Mekmastera, pre 10 godina upozoravao je da će se region Zapadnog Balkana suočiti sa brojnim nestabilnostima ukoliko Kosovo postane nezavisno.

- Ne preporučujem državama u regionu da priznaju Kosovo jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja. Nezavisnost KiM nije ekonomski održiva i rizikuje privlačenje islamskih ekstremista iz celog sveta. To bi moglo da destabilizuje druge zemlje, poput Crne Gore i Makedonije, u kojima takođe žive Albanci - rekao je on 2008. godine, neposredno nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Bolton, koji je bio američki ambasador u UN, tada je predviđao i da bi zbog KiM moglo da dođe do novog zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

- Ukoliko bi se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno i drugih zemalja. Takođe, sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, pošto će oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se otcepe - upozoravao je on.

Herbert Rejmond Mekmaster

Za razliku od Boltona, njegov prethodnik Herbert Rejmond Mekmaster bio je glavni gost na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti Kosova u Ambasadi Kosova u Vašingtonu. Mekmasterovi glavni saradnici bili su Iljber i Ilju Bajraktari, izbeglice sa Kosova koje su nakon studija na Prinstonu i Harvardu uspeli da se domognu važnih pozicija u američkim državnim organima. Tek će se videti da li će dolaskom Boltona na poziciju savetnika oni ostati na svojim funkcijama, kao i da li je novi Trampov savetnik promenio svoj stav o nezavisnosti KiM.

Majk Pens

Ostali Trampovi saradnici uglavnom podržavaju vlasti na Kosovu, a među njima je i Majk Pens, potpredsednik SAD, nakon čijeg izbora se očekivalo više sluha za srpske interese u Americi. Pens je, naime, ranije bio član srpskog kokusa u Kongresu, čiji je zadatak bio da se problemi Srbije više čuju u Americi.

Džejms Matis

Podršku formiranju vojske Kosova vlastima u Prištini dao je i Džejms Matis neposredno pre nego što je zvanično izabran za američkog ministra odbrane. Tada je izjavio i da se nada da će Srbija priznati KiM pre ulaska u EU.

Majk Pompeo

Još veću podršku Kosovo ima od Majka Pompea, novog državnog sekretara SAD i bivšeg direktora CIA. U vreme dok je predvodio američku obaveštajnu agenciju, više puta se sreo sa Ramušom Haradinajem, premijerom Kosova. Nakon poslednjeg susreta, na zvaničnom nalogu CIA postavljeno je niz tvitova o Kosovu.

Mediji su pisali i o njegovom prijateljstvu sa Albancem iz SAD Džonom Alitom koji je, kako se spekulisalo po medijima, umešan u paljenje Crkve Svetog Save na Menhetnu i to zbog spora oko zemljišta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading