KRALJA ČARLSA ŽIVOG SAHRANJUJU: Britanci već objavili detalje poslednjeg ISPRAĆAJA

Autor:

Svet

31.03.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija "Menaj bridž" predviđa da njegovo telo devet dana pre pokopa bude izloženo u Vestminster holu

KRALJA ČARLSA ŽIVOG SAHRANJUJU: Britanci već objavili detalje poslednjeg ISPRAĆAJA

Foto: AP Photo/Alastair Grant, Pool, File

Kralj Čarls i kraljica Kamila prisustvovali su juče uskršnjoj službi koja se održala u Vindzoru i to je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon dijagnoze raka. Iako se njegov dolazak u Vindzor tumači kao pozitivan znak, Britanci su još jednom na delu pokazali praktičnost. S obzirom na kraljevu tešku bolest, oni su već organizovali sahranu vladara, a operacija poslednjeg ispraćaja je nazvana "Menaj bridž". Poznavaoci prilika u kraljevskom domu kažu da je to protokol koji nije standardan, već nužan, slično kao što je  sahrana kraljice Elizabete dobila operativni naziv "London bridž".


Operacija "Menaj bridž" započeće prenošenjem Čarlsovog tela iz Bakingemske palate u Vestminster hol. Tamo će ležati, dok će njegova sahrana biti upriličena devet dana kasnije. Najverovatnije će biti pokopan u kraljevskoj riznici u dvorcu Vindzor.
- Imati plan sahrane je poprilično uobičajena stvar među britanskim članovima kraljevske porodice, ali u Čarlsovom slučaju je ekspeditivnost nužna. Imaće svu pompu koja priliči britanskom monarhu. Neki članovi osoblja kraljevske porodice veruju da je kraljevo stanje lošije nego što se piše u medijima - rekao je izvor blizak kraljevskoj porodici, a prenose američki mediji.


Inače, Čarls, koji boluje od raka, nije zadovoljan oporavkom i frustriran je sporim tokom celokupnog procesa. Ovu informaciju je medijima potvrdio njegov nećak Piter Filips, inače sin Čarlsove sestre princeze Ane.


- On je dobro raspoložen, ali mislim da je u suštini vrlo frustriran jer ne može da nastavi da radi sve što želi, ali je vrlo pragmatičan i razume da postoji period u kom stvarno treba da se fokusira na sebe - otkrio je Filips za Skaj njuz Australija.


Član kraljevske porodice trenutno se nalazi u poseti Australiji kao pokrovitelj humanitarne organizacije ISPS Handa, koja podržava sportiste i žene s invaliditetom, te je dao intervju u kom je govorio o Čarlsovom oporavku od raka.


Iako se kralj uglavnom povukao iz javnog života, on je nastavio da prima crvene kutije od vlade i održava sastanke s premijerom Rišijem Sunakom da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo normalno da funkcioniše. Piter je otkrio da Čarls često tera osoblje da mu dopusti obavljanje kraljevskih dužnosti, protivno savetima lekara.


- Sve vreme testira osoblje, lekare i medicinske sestre govoreći im: "Mogu li da uradim ovo", "Mogu li da uradim ono?" Dakle, poenta svega toga je da on očito žarko želi da se vrati u neki oblik normalnosti. I verovatno je frustriran što oporavak traje malo duže nego što bi želeo - zaključuje kraljev nećak.


Podsećamo, Bakingemska palata potvrdila je dijagnozu 5. februara, a ove nemile vesti izazvale su globalnu zabrinutost za novog monarha, koji je na presto stupio tek pre 18 meseci. U odsutnosti kralja, dobar deo obaveza na sebe su preuzeli kraljica Kamila, princ Vilijam, kraljevska princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi. Iz tog razloga Kamila je bila sama na putovanju u Severnoj Irskoj.
Bilo kako bilo, Britanci su sve spremili, a Čarlsu je ostalo samo da premine.



Kraljica tražila da joj gajdaš svira lament


Operacija "London bridž", koja se bavila organizacijom sahrane kraljice Elizabete Druge, koštala je britansku vladu 186 miliona evra. Državna sahrana, održana 19. septembra 2022, usledila je posle perioda nacionalne žalosti, a interesantno je da je u organizaciji sahrane učestvovala i kraljica dok je još bila živa. Ona je unela dodatke u planove za dan sahrane, a jedna od njenih želja jeste i da njen lični gajdaš svira lament.


Kejt izbegla uskršnju službu


Kejt Midlton, princeza od Velsa, nije se juče pojavila na uskršnjoj službi. Ona je tako nastavila izolaciju iz javnog života otkako joj je dijagnostikovan rak. Od tada se princeza od Velsa javnosti obratila jednom emotivnom video-porukom, ali su se mnogi zapitali zašto pored nje nije bio njen suprug princ Vilijam.
- To je bila poruka od princeze o njenom zdravlju, a ona je želela lično da saopšti poruku - rekao je izvor iz dvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading