OMETATE NAS DA GLASAMO: Rusija pokrenula krivični postupak protiv ukrajinskog ministra!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

03.04.2018

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova zbog ometanja Rusa da glasaju na predsedničkim izborima u Rusiji, saopštila je portparolka IK Svetlana Petrenko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo za drago...

Ukrajinska policija je 18. marta blokirala ulaz u rusku ambasadu u Kijevu i konzulate u Odesi, Harkovu i Lavovu. Rusima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na predsedničkim izborima. Prema podacima istrage, naređenja je izdao Avakov. Postupak protiv njega zaveden je prema članu 12 Krivičnog zakona Ruske Federacije.  

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka Ukrajine neviđena, suprotna međunarodnim normama o ljudskim pravima, uključujući odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. godine i ne spada u opšte prihvaćene predstave o civilizovanim zemljama.

- Ono što su Ukrajinci učinili je da su još jednom pokazali svoju agresivnost i apsolutnu nekooperativnost - izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič ne televiziji "Rusija 24".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ranije je saopšteno da je na prevremenom glasanju na izborima na teritoriji Ukrajine uspelo da glasa 300 osoba od 72.000 birača koji tamo žive.

Ukrajina je jedina zemlja koja je zabranila Rusima da glasaju na teritoriji diplomatskih misija.

- To je sramota i, naravno, moramo se boriti protiv ovoga, pokušavamo da dobijemo od zajednice OEBS-a odgovarajuću reakciju. Ali i sami shvatate da je tako jasnu podršku Ukrajini u svemu veoma teško probiti - to je kao tenkovski oklop -  rekao je Lukaševič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading