SAMO JEDNA OSOBA JE KRIVA ZA OVU NOĆNU MORU: Bajden ponovo napao Trampa, a ovog puta RADI SE O ŽENAMA

Autor:

Svet

24.04.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najverovatniji kandidati za predsednika SAD u novembru, odavno koriste svaki povod da jedan drugog prozovu pred narodom

SAMO JEDNA OSOBA JE KRIVA ZA OVU NOĆNU MORU: Bajden ponovo napao Trampa, a ovog puta RADI SE O ŽENAMA

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Američki predsednik Džozef Bajden okrivio je danas bivšeg predsednika Donalda Trampa za nova ograničenja prava na abortus u saveznoj državi Floridi.

"Budimo veoma jasni, samo je jedna osoba odgovorna za ovu noćnu moru. On se hvali o tome. Donald Tramp", rekao je Bajden svojim podržavaocima u gradu Tampa i napomenuo da pravo na abortus "treba da bude ustavno pravo", prenosi Rojters.

"Nije reč o pravima (saveznih) država, već o pravima žena", kazao je Bajden i ocenio da Tramp "brine da će ga glasači držati odgovornim za okrutnost i haos koje je stvorio".

Ranije ovog meseca je Vrhovni sud Floride odobrio zakon kojim se abortus zabranjuje posle prvih šest nedelja trudnoće, u periodu kada većina žena i nije svesna da je trudna, piše Rojters.

Pitanje abortusa je važno za predstojeće izbore 5. novembra u SAD, a Demokrate veruju da će stroga ograničenja tog prava u Floridi i Arizoni "gurnuti" Trampove glasače ka Bajdenu.

Tramp je na izborima 2022. godine u toj državi osvojio 51,2 odsto, a Bajden 47,9 odsto.

Šefica Demokratske stranke na Floridi Niki Frid navela je da Bajden razume da je pobeda u toj državi malo verovatna, ali i da vredi pokušati.

Kad smo kod SAD, Senat je usvojio zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen.

Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading