VOJSKA UBILA 223 CIVILA? Monstruozne informacije s lica mesta, svet u neverici

Autor:

Svet

25.04.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevladina organizacija tvrdi da ima dokaze koji su više nego kompromitujući po vojsku

VOJSKA UBILA 223 CIVILA? Monstruozne informacije s lica mesta, svet u neverici

Foto: Legnan Koula / EPA

Nevladina organizacija "Human rights watch" (HRW) pozvala je vladu Burkine Faso da pokrene istragu sa Ujedinjenim nacijama o navodnim ubistvima 223 civila, među kojima je 56 dece, koja je počinila vojska te zemlje.

Prema navodima HRW, vojska Burkine Faso je 25. februara u jednom danu pogubila 223 civila, a pod izgovorom šire vojne operacije protiv nasilja islamističkih militanata u toj zemlji, prenosi Gardijan.

HRW tvrdi da je, uz pomoć svedočanstava očevidaca i snimaka i fotografija, utvrdila da su vojnici ubili 174 civila u selu Soro i 44 u selu Nondin.

"Vojska je u više navrata činila masovne zločine nad civilima u ime borbe protiv terorizma, a skoro niko nije snosio odgovornost", rekla je izvršna direktorka HRW Tirana Hassan.

Svedoci za HRW su naveli da su vojnici Burkine Faso išli od vrata do vrata i naređivali ljudima da izađu iz svojih domova, posle čega su ih okupili i otvorili paljbu.

Najmanje 15 ljudi je poginulo, a dve su povređene nakon napada na katoličku crkvu u severoistočnoj Burkini Faso u februaru ove godine.

To se dogodilo tokom nedeljnog bogosluženja u selu Esakane u provinciji Oudalan, blizu granice sa Malijem. 

Zvaničnik crkve je ukazao da su naoružani napadači za koje se sumnja da su islamistički militanti.

Vlasti u glavnom gradu zapadnoafričke zemlje, Uagadugu, nisu odmah odgovorile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading