PREOKRET: Izrael pristao na dogovor sa Hamasom

Autor:

Svet

26.04.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saga oko oslobađanja talaca došla je do novog nivoa

PREOKRET: Izrael pristao na dogovor sa Hamasom

Foto: Profimedia

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni i kabinet je u četvrtak ovlastio pregovarački tim Izraela da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom koja će danas u Tel Avivu održati dodatne razgovore, preneo je izraelski sajt Inet.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je nakon toga izjavio za taj sajt da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi. Posrednici iz Katara, Egipta i SAD dali su sukobljenim stranama, Izraelu i Hamasu, novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trebalo da bude sproveden u tri faze.

Prva faza uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 100 doživotno osuđenih.

Ostale tačke predloga uključuju vraćanje raseljenih Palestinaca u severni deo Pojasa Gaze i ulazak u enklavu 500 kamiona dnevno koji prevoze humanitarnu pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading