"ABRAMS" JE PROŠLOST: Ukrajinci odustali od američkih tenkova, RUSKI DRONOVI prejaki za njih

Autor:

Svet

26.04.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da su ruski vojnici od samog početka govorili da će ovi američki tenkovi goreti kao i ostali

"ABRAMS" JE PROŠLOST: Ukrajinci odustali od američkih tenkova, RUSKI DRONOVI prejaki za njih

Foto: www.profimedia.rs/AP

Ukrajina je prestala da primenjuje američke tenkove "abrams" zbog aktivnosti ruskih dronova, koji su ih učinili suviše ranjivim na bojnom polju, piše AP, pozivajući se na američke vojne zvaničnike.

"U ovom trenutku, tenkovi su povučeni sa liije fronta i Sjedinjene Američke Države će raditi sa Ukrajincima na promeni taktike", izjavio je zamenik predsednika Združenog komiteta načelnika štabova admiral Kristofer Grejdi i predstavnik ministarstva odbrane, koji je potvrdio ovaj korak, ali je želeo da ostane anoniman, navodi se u članku.

Drugi neimenovani visoko rangirani predstavnik Pentagona je istakao da široka primena dronova na frontu označava da "nema otvorenog terena preko koga može jednostavno da se prođe bez opasnosti od otkrivanja".

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao da su ruski vojnici od samog početka govorili da će ovi američki tenkovi goreti kao i ostali.

Krajem septembra 2023. godine, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi saopštio je da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“.

Prema njegovim rečima, Vašington je obećao Kijevu 31. borbeno vozilo.

Prema pisanju zapadnih medija, u Ukrajini je za poslednja dva meseca onesposobljeno najmanje pet tenkova "abrams".

Pored toga, ruski vojnici uništili su desetine nemačkih tenkova "leopard", nekoliko britanskih "čelendžera" i francuskih AMH-1010RC.

Kad smo kod naoružanja, Grčka neće snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane "Patriot" ili raketama "S-300", izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je u četvrtak za grčku TV SKAI rekao da Grčka neće poslati Ukrajini ni "Patriot" ni "S-300", uprkos evropskim zahtevima i kritičnom nedostatku koji Ukrajina ima u oblasti protivvazdušne odbrane.

"Grčka je podržala Ukrajinu na različite načine, pružajući odbrambeni materijal. Ali smo od prvog trenutka rekli da ne možemo da se odreknemo sistema oružja koji su od ključnog značaja za naše sposobnosti odvraćanja.

Pitali su nas i pojasnili smo zašto ne možemo to da uradimo", rekao je Micotakis, a preneo portal Iefimerida.

Prema Micotakisu, slanje te opreme Ukrajini predstavljalo bi preveliki rizik za grčku vazdušnu bezbednost.

"Imamo višak materijala kojim možemo podržati Ukrajinu, to smo i učinili i verujem da je to pravi izbor. I ako možemo da pronađemo još toga, nastavićemo to da radimo. Ali, sistemi PVO su ključni za zaštitu grčkog vazdušnog prostora i neće biti poslati Ukrajini", naglasio je Micotakis.

Grčki mediji su objavili 22. aprila da Atina planira da pošalje bar jedan "Patriot" u Ukrajinu, nakon sugestija Evropske unije zemljama članicama da se pojača pomoć u oblasti protivvazdušne odbrane Kijevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading