ĐINPING OKONČAO EVROPSKU TURNEJU: Jedan događaj bacio malu senku na posetu Mađarskoj

Autor:

Svet

10.05.2024

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban i Đinping potpisali su ukupno 18 sporazuma te su definisani novi planovi i ciljevi.

ĐINPING OKONČAO EVROPSKU TURNEJU: Jedan događaj bacio malu senku na posetu Mađarskoj

Foto: Tanjug/Hungarian Prime Minister's Office/MTI via AP/Vivien Cher Benko

Predsednik Kine, Si Đinping, okončao je svoju evropsku turneju posetom Mađarskoj gde je održao niz sastanaka s mađarskim zvaničnicima, uključujući i premijera Viktora Orbana.

Poslednji dan posete, Orban je organizovao ručak na kojem su prisustvovali njegova supruga, Anika Levai, te Si Đinping i njegova supruga, Peng Li Juan.

Tom prilikom, novinari su imali priliku da postave nekoliko pitanja Orbanu i Đinpingu, a jedno od njih je bilo i osvrt na antikineske proteste koji su organizovani uoči posete predsednika Kine. Tibetanski aktivisti su tom prilikom na brdu Gelert razvili zastavu Tibeta, a policija ih je vrlo brzo oterala te su na tom mestu okačili zastavu Kine.

- To je stara rasprava. Stav mađarske vlade je jasan. Kod kuće postoji sloboda izražavanja, ali gosti koji dođu imaju pravo da budu gosti. Ova dva prava moraju biti usklađena. Nećemo dozvoliti da se uništi vrednost posete gostiju koji ovde dolaze. Demonstracije i doček prostorno moraju biti odvojeni - objasnio je Orban.

Ono što je zanimljivo jeste i to da su tibetanske demonstrante rasterali policajci iz Kine koji su u civilu obavljali dužnost osiguravanja događaja. 

- To nije pitanje nacionalne bezbednostio već osiguravanja javnog reda i mira - rekao je mađarski premijer.

Mediji u Mađarskoj takođe su se osvrnuli i na rezultate posete Si Đinpinga. Prema informacijama iz Budimpešte, Orban i Đinping potpisali su ukupno 18 sporazuma te su definisani novi planovi i ciljevi.

Sporazumi uključuju, između ostalog, i izgradnju železničke pruge, železničke zaobilaznice oko Budimpešte te izgradnju graničnog prelaza između Srbije i Mađarske kako bi se olakšao transport ljudi i roba.

- Mađarska i Kina će razmotriti opciju izgradnje naftovoda između dve zemlje, a postoji i spremnost proširenja saradnje u oblasti nuklearne energije - naveo je Orban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading