SMRT EBRAHIMA RAISIJA OTVORILA MNOGA PITANJA I SUMNJE: Danas sahrana predsednika Irana, a evo šta je i dalje MISTERIJA nakon jezive pogibije

Autor:

Svet

21.05.2024

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svih devet putnika iz helikoptera poginuli su kada se pod još nerazjašnjenim okolnostima letelica u nedelju po podne srušila na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, potvrdio je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber.

SMRT EBRAHIMA RAISIJA OTVORILA MNOGA PITANJA I SUMNJE: Danas sahrana predsednika Irana, a evo šta je i dalje MISTERIJA nakon jezive pogibije

Foto: Tanjug/AP

Scenario kojeg se pribojavala planeta tokom neizvesne potrage za srušenim helikopterom u kome su bili predsednik Irana Ebrahim Raisi (63), šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan i još nekoliko državnih zvaničnika te zemlje ostvario se juče ujutru kada je stigla vest da je pronađena letelica bez preživelih. Svih devet putnika iz helikoptera poginuli su kada se pod još nerazjašnjenim okolnostima letelica u nedelju po podne srušila na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, potvrdio je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber. Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost.

Nastradali su i guverner provincije Istočni Azerbejdžan general Malek Rahmati, imam iz grada Tabriza ajatolah Mohamed Ali Al-Hašem, komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi i svi članovi posade. Državni zvaničnici vraćali su se sa poslovnog puta u grad Tariz na severu Irana, iz Azerbejdžana gde su svečano otvorili branu Kiz Kalasi na granici Irana i Azerbejdžana.

Nesreća je otvorila i mnoga pitanja, koja za sada ostaju bez odgovora. Eksperti primećuju neuobičajenu praksu da se dva najaktivnija rukovodstva države našla u istoj letelici. Postavlja se pitanje i kako je došlo do toga da se helikopter sa Raisijem i Abdolahijanom srušio, a prethodna dva sa ministrima i zvaničnicima bezbedno sletela, iako su prešli su isti put, pod istim, teškim vremenskim prilikama. Dok se, nezvanično, spekuliše da bi uzrok pada letelice mogle da budu, uz loše vremenske prilike, i "ljudski faktor", postavlja se i pitanje održavanja helikoptera kojim se prevozio predsednik. No, iranska agencija IRNA juče je objavila da je uzork pada helikoptera tehnički kvar letelice.

„Ako želite da se obogatite, gradite puteve“

Ranije je turski ministar saobraćaj Abdulkadir Uraloglu izjavio da helikopter nije posedovao signalni sistem ili nije bio uključen. On je novinarima rekao da je Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

- Ali nažalost, mislimo da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni - ocenio je on.

Ostatke helikoptera iranskog predsednika otkrili su spasioci na visini 2.500 metara, saopštio je čelnik Iranskog društva Crvenog polumeseca Pir Hosein Kolivand.

- Svi koji su se nalazili u helikopteru poginuli su u prvim minutima posle nesreće. U spasilačkoj akciji učestvovalo je više od 2.000 ljudi. Operaciju spasavanja su izvele isključivo iranske snage - istakao je Kolivand.

No, kasnije je šef iranske Agencije za upravljanje krizama Muhamed Nami izjavio je da je jedan od putnika, ajatolah Mohamed Ali Al-Hašem, preživeo čitav sat posle pada helikoptera i čak pokušao da stupi u kontakt sa kabinetom predsednika.

Sahrana danas u Tabrizu

Sahrana predsednika Raisija i njegove delegacije biće održana danas u gradu Tabriz, saopštio je visoki zvaničnik pri gubernatoru provincije Istočni Azerbejdžan za administrativna, politička i izborna pitanja Hasan Hakikijan. Dodaje se da će pre sahrana biće urađena obdukcija poginulih.

Na snimku koji je dronom napravio Crveni polumesec, a prenela državna agencija "Fars", vide se olupina na strmoj, šumovitoj padini. Objavljene su i fotografije evakuacije tela jednog od poginulih članova predsedničke delegacije, kao i spasilačkih ekipa kako se kreću po maglovitom i strmovitom terenu.

Iranska vlada sazvala je je juče hitan sastanak posle pogibije najviših državnih zvaničnika u padu helikoptera, javila je iranska državna novinska agencija Irna. Stolica na kojoj je Raisi obično sedeo za vreme sednice vlade bila je prazna i prekrivena crnom trakom. Iran je izrazio zahvalnost državama i međunarodnim organizacijama koje su ponudile pomoć u pronalaženju mesta nesreće, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

- Pogibija iranskog predsednika Ebrahima Raisija neće poremetiti rad vlade zemlje. Nastavljamo bez ikakvih smetnji - saopštila je iranska vlada na "Telegramu".

Stihovi iz Kurana objavljeni su na zvaničnom nalogu predsednika Raisija na "Iksu":

- Mir sa Ebrahimom. Zaista, mi tako nagrađujemo one koji čine dobro. On je, zaista, bio od naših vernih slugu.

Novinar i istraživač iz teherana Abas Aslani za američki Si-En-En izjavio je da će Iran pokušati da obezbedi da sve bude pod kontrolom posle smrti predsednika Raisija.

- Vlada je imala hitan sastanak. Žele nekako da uvere ljude da neće biti haosa. Vlada će se postarati da se tranzicija vlasti odvija glatko - rekao je Aslani.

Da li će se i u kojoj meri poremetiti vladajuća struktura u Iranu posle tragedije druge najmoćnije političke figure u zemlji pokazaće se u narednom periodu. Naročito jer se tragedija dogodila u trenutku dok na Bliskom istoku bruji rat između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Nedavno je došlo i do direktne razmene vatre između Teherana i Tel Aviva, što je pretilo da sukob preraste u regionalni. Osim po pitanju rata u Pojasu Gaze Raisi je bio trn u oku i mnogima u svojoj zemlji, zbog čega su pojedini Iranci u zemlji i dijaspori juče slavili njegovu smrt.

Stari američki helikopter

Helikopter kojim su putovali najviši zvaničnici Irana bio je američki "Bel 212" koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois. Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri. Helikopter je predstavljen 1971. i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi. "Bel 212" je prilagodljiv za sve situacije, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja. Letelicu koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija na Tajlandu. Iranski model koji se srušio bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike. Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada. U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom "Bel 212" iz 2018, poginule su četiri osobe. Iranski avioni su, inače, vrlo nesigurni, jer zbog sankcija koje su na snazi od 1979, rezervni delovi nisu mogli da uđu u zemlju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading