IZRAEL UDARIO NA IRAN: Sprema se svetski rat!

Autor:

Svet

09.04.2018

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća vazdušna vojna baza u Siriji - Tijas, poznatija kao T-4, u kojoj se nalaze četiri eskadrile sirijske lovačke avijacije, napadnuta je juče iz vazduha kao reakcija na navodni napad režima u Damasku hemijskim oružjem na teroriste u gradu Duma u istočnoj Guti. Sirijska i ruska vojska odmah su optužile Izrael da stoji iza cele akcije i da je poslao dva jurišna bombardera F-15, koji nisu ušli u sirijski vazdušni prostor, ali su rakete ispalili sa libanske teritorije i ubili 14 elitnih iranskih vojnika poznatijih kao Quds (Revolucionarna garda Irana).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zapadni mediji objavili fotografije otrovane dece iz Dume

- Sirijske protivvazdušne snage uspele su da obore pet od osam izraelskih projektila - saopštili su neimenovani sirijski izvori, a za sada još niko zvanično nije osudio napad Izraela niti potvrdio da Tel Aviv stoji iza njega.

S druge strane, sirijska opservatorija za ljudska prava iz Londona potvrdila je da je u napadu ubijeno 14 osoba, a agencije su prenele da su napad najverovatnije izvršili Amerikanci, koji su oštro demantovali takve navode.

8 raketa ispalio Izrael

5 raketa oborila Sirija

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U međuvremenu, broj žrtava hemijskog oružja u navodnom napadu Asadovog režima raste, ali su cifre i detalji o onome što se tamo dogodilo i dalje nejasni i oprečni. Ipak, posmatrači koji se nalaze na terenu izjavili su da je broj stradalih veći od 70, a na fotografijama i video-snimcima koje su juče objavili zapadni mediji predvođeni britanskim BBC mogao se videti veliki broj ranjene dece i ljudi koji se guše dok ih lekari polivaju vodom kako bi ublažili dejstvo otrova.

Te slike je gotovo jednoglasno osudila međunarodna zajednica, koja je to iskoristila za novo zaoštravanje retorike protiv Asadovih snaga, koje pomaže i ruska armija.

Ruska vojska: Napad su izvršila dva izraelska lovca F-15 sa teritorije Libana, ne ulazeći u sirijski vazdušni prostor

Ovo, pišu svetski mediji, ne bi bio prvi put da Izrael izvrši vazdušni napad na sirijske baze. Naime, sirijska opservatorija objavila je u februaru ove godine da su izraelske vojne snage izvršile napad na bazu T-4 10. februara 2018, kada je uništen glavni osmatrački toranj na aerodromu.

U Njujorku su juče održana dva sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto su i Rusija i SAD uputile zahteve za održavanje hitne sednice tog tela svetske organizacije nakon tvrdnji o hemijskom napadu u Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bazu T-4 koriste i Rusi i Iranci
- Baza Tijas, poznatija i kao T-4, najveća je vojna baza u Siriji
- nalazi se zapadno od antičkog grada Palmira
- poseduje 60 skloništa i četiri jurišne eskadrile borbenih aviona
- osim sirijske vojske, koriste je i Rusija, Iran i borci Hezbolaha
- u njoj su smeštene elitne jedinice iranske vojske takozvane Quds Force
- u decembru 2016. ISIS je izvršio napad na bazu i tvrdio da je uništio četiri aviona
- koristili su je Sovjeti od 1970. do 1980. za razvoj mornaričkih lovačkih aviona

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading