AMERIKANCI OČEKUJU NUKLEARNI RAT, PROGLAŠEN 4. STEPEN OPASNOSTI

Autor: alo.rs, Republika

Svet

12.04.2018

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat SAD objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata.

Sistem ima pet nivoa spremnosti ili stanja upozorenja, kojim se kreću od DEFCON 5 - bez opasnosti - do DEFCON 1 - najveća opasnost.

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 - najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže:

- Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba. Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno - kaže se u saopštenju.

- Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji s spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija veruju da je udar Sjedinjenih Država neizbežan - dodaje će.

Sjedinjene Države su izjavile da moraju preduzeti odlučnu akciju, a Rusija je izjavila da će agresivno reagovati protiv bilo kog napadača.

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje "iznad normalne pripremljenosti" i podrazumeva "povećanje rada obaveštajnih službi i jačanje sigurnosnih mera".

Ne postoje "neposredne nuklearne pretnje protiv SAD-a", ali DEFCON insistira da "događaji zahtevaju bliži monitoring".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading