ŽELI DA SE OBEZBEDI: EVO ZAŠTO JE KIM PODVIO REP

Autor:

Svet

22.04.2018

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp sa oduševljenjem je na Tviteru komentarisao poslednji u nizu prijateljskih poteza severnokorejskog kolege Kim Džong Una da preko noći obustavi dalje probe oružja za masovno uništenje napisavši da je to dobra vest za ceo svet.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Istina ili blef: Vođa obustavio nuklearne probe

Međutim, ubrzo su od vodećih stručnjaka i uglednih listova stigle otrežnjujuće analize kako je možda u pitanju još jedan trik Pjongjanga kojim vladajuća elita sa Kimom na čelu želi da obezbedi svoje bogatstvo jer se prvi put plaše stvarne intervencije Amerike.

- Vrhuška severnokorejskog režima navikla na ekstravagantne modne brendove, najskuplje viskije i vozikanje limuzinama sve se više pribojava novih sankcija - pišu listovi dodajući da je Džong Unu više nego neophodna snažna ekonomska pomoć koja bi osiromašenoj zemlji obezbedila stabilnost.

Prema slikama koje "cure" od malobrojnih turista, na ulicama glavnog grada Severne Koreje vidi se određeni napredak, tvrde stručnjaci, ali su svi saglasni da je u pitanju režirana predstava.

- Sve je manje automobila na ulicama, velike avenije su praznije nego ranije, zemlja je u ozbiljnoj finansijskoj krizi - saglasni su zapadni mediji koji pretpostavljaju da samo mali broj stanovnika glavnog grada živi u luksuzu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kim zatvorio poligon za A-bombe

- poligon za testiranje nalazio se blizu severnokorejskog sela Pungje Ri
- prvi put ga je primetio Guglov satelit 2013. godine
- posle detaljne analize snimaka 2016. je potvrđeno da Severna Koreja sprema testiranje nuklearne bombe
- u januaru 2016. Severna Koreja saopštila je da je test hidrogenske bombe bio uspešan

- ukupno je šest nuklearnih bombi testirano na tom poligonu - 2006, 2009, 2013, dve tokom 2016.

i jedna 2017.

- nakon hidrogenske bombe poliogon je zatvoren zbog urušavanja planina koje je izazvao snažan zemljotres

Sadam i Gadafi kao primer

Američki stručnjaci za Severnu Koreju zbog toga iznenadni preokret po pitanju denuklearizacije vide kao pokušaj da se svetskoj javnosti režim u Pjongjangu predstavi kao pomiriteljski, spreman da učini svaki ustupak kako bi najavljeni pregovori sa SAD bili uspešni.

- Ništa se neće promeniti po pitanju obustave nuklearnog programa. Oni samo žele da kupe još vremena i dobiju eventualnu ekonomsku pomoć, ali oružje ostaje - pišu nezavisni mediji, navodeći primere Sadama Huseina i Muamera Gadafija, koji su pristali na kompromis sa Zapadom, pa su veoma brzo bili prevareni. U tom svetlu stručnjaci su saglasni da Džong Un neće dozvoliti da bude izigran na sličan način.

- Džong Un nije lud. On je rekao da je Severna Koreja "odgovorna nuklearna sila" koja nikada ne bi koristila atomsku bombu ukoliko ne postoji pretnja po njih. Oružje, dakle, ostaje u njihovim rukama, a priča o denuklearizaciji je preuveličana - tvrde analitičari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading