(VIDEO) TRAMP IMA NOVU ZVER OTPORNU NA RAKETNI UDAR: Predstavljen prototip nove limuzine američkog lidera

Autor:

Svet

29.04.2018

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp uskoro će sesti u dosad najmoćniju verziju limuzine za prevoz šefova SAD, koja pored standardnih performansi za zaštitu putnika ima karakteristike viđene samo u filmovima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spremaju mu novu limuzinu: Donald Tramp

S obzirom na to da su i ranije verzije automobila predsednika Amerike već nazivane zverima, ova najnovija, navode mediji, slobodno bi mogla da bude zverina jer, osim što je neprobojna za sve vrste metaka, ona je otporna čak i na udare balističkih projektila, ali i hemijsko oružje.

Raniji modeli vozila šefova Amerike nazivani su zver, a zbog performansi ovom novom više odgovara zverina

Specijalno vozilo marke kadilak, napravljeno baš po Trampovoj meri, koštalo je vrtoglavih 1,5 milina dolara, a izrađeno je, kako se veruje, u maskirnoj crno-beloj boji.

1,5 miliona dolara košta ovaj kadilak

Njegov prototip je predstavljen, ali je u javnosti bio zaštićen ciradom. Inače je trebalo da bude završen u januaru prošle godine, na dan Trampove inauguracije, ali je to odloženo.

Očekuje se da će limuzina javnosti konačno biti predstavljen krajem leta, kada će se šef Bele kuće provozati u njoj.

Paklena mašina

Zadnji deo

Posebno sedište za predsednike i još najviše četiri osobe, što je ograđeno staklenom pregradom. Samo predsednik može da otvori prozor, a ima i dugme za uzbunu. Kabina ima svoj poseban rezervoar kiseonika.

Sadrži protivpožarni sistem, uređaj za ispuštanje suzavca i dimnih zavesa.

Zadnje sedište

Trampovo sedište ima satelitski telefon s direktnom linijom s potpredsednikom i Pentagonom.

Rezervoar za gorivo

Oklopljen rezervoar za gorivo je obložen i specijalnom penom, koja sprečava njegovu eksploziju čak i u slučaju direktnog sudara.

Školjka

Oklopljen je neprobojnim materijalom debelim najmanje 12 centimetara i sastavljenim od dvostruko jačeg čelika, aluminijuma, titanijuma i keramike koja lomi projektile.

Odbrambeni aksesoar

Automatska puška i kanisteri suzavca, kesice krvi s predsednikovom krvnom grupom, kao i oprema neophodna za slučaj transfuzije.

Šasija

Ojačana čelikom neprobojnim za raketne udare.

Gume

Napravljene od ojačanih materijala sa čeličnim pločicama ispod, što omogućava da auto može da pobegne čak i u slučaju da se guma probuši ili pocepa.

Vrata

Ojačana čelikom i debela najmanje 20 centimetara teška su kao i vrata aviona marke boing 757. Kada se zatvore, zapečate se tim intenzitetom da nijedan hemijski otrov ne može da prodre u kabinu.

Vozač

Obučila ga je američka tajna služba tako da se snađe u najizazovnijim i najopasnijim situacijama, ali i da ima veštinu vožnje kakva ne važi za obične ljude.

Šoferšajbna

Sastavljena je od pet slojeva stakla i polikarbonata tako da može da izdrži udare i najmoćnijih projektila napravljenih za probijanje materijala otpornih na metke. Jedini prozor koji može da se otvori, i to samo sedam centimetara, jeste vozačev.

Vozač ispred sebe ima specijalnu tablu za komunikaciju i GPS sistemom
Kamere za snimanje u noćnim uslovima
Lanser granada sa suzavcem

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading