IZVOR: Izrael se sprema za rat sa Iranom i TRAŽI POMOĆ SAD

Autor: b92.net, Republika

Svet

01.05.2018

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri američka zvaničnika izjavila su za NBC da su izraelski borbeni avioni F-15 izveli napad iz vazduha na bazu, navodno pod iranskom kontrolom, na severu Sirije.

RepublikaFoto: twitter.com/RT_com
Foto: Ilustracija

Te izjave o napadima dolaze u okviru najnovije eskalacije napetosti u odnosima između Izraela i Irana.

Neimenovani zvaničnici su rekli da se čini kako se Izrael priprema za aktivni sukob i da traži pomoć SAD, podsetivši na nedavne posete toj zemlji izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana i dolaske u Izrael visokih američkih zvaničnika. 

Isporuka oružja

Kako navodi NBC meta napada u nedelju uveče bila je isporuka oružja, uključujući rakete zemlja-vazduh koje su tek stigle iz Irana. 

Podaci o broju žrtava, među kojima je navodno puno Iranaca, u napadu variraju od 16 do 38. Iranci poriču međutim da su ubijeni iranski vojnici i da su njihove baze gađane. 

Jedan sagovornik te američke mreže je rekao da će se iransko-izraelski konflikt po svoj prilici razviti u otvoreni sukob. 

- Na listi potencijala za naverovatnije neprijateljstvo u svetu je je u vrhu bitka između Izraela i Irana u Siriji - rekao je neimenovani zvaničnik. 

Baza koja je pogođena je južno od grada Hame i pripadala je 47. brigadi sirijske vojske ali je navodno korišćena kao štab iranskih vojnika nekoliko godina. 

Američki i izraelski zvaničnici nadgledaju učestale iranske isporuke transportnim avionima sa aerodroma Mehrabad u Teheranu u Siriju. 

I jedni i drugi kažu da su natovareni unapređenom municijom koja bi se potencijlano mogla upotrebiti protiv Izraela. 

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu udar ali su mnogi sirijski i iranski mediji uprli prst na tu zemlju iako je bilo i izveštaja da su udar izveli SAD ili Velika Britanija. 

Satelitski snimci

Izraelska satelitska kompanija objavila je slike štete na kojima se vidi da je pogođeno najmanje 13 zgrada u toj bazi, prenose izraelski mediji. 

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je prošle nedelje da je Iran poslao oko 80.000 vojnika da podrže sirijskog predsednika Bašara Asada u građanskom ratu koji traje sedam godina. 

Izrael upozorava da je iransko vojno učvršćivanje neprihvaltjvo za tu zemlju i da će sprečiti da se to desi bez obzira na cenu. 

Toj zemlji su Rusija, Sirija i Iran pripisali jedan raniji napad na bazu T-4 u centrlanoj provinciji Homs Siriji, kada je ubijeno sedam Iranaca. Izrael nije potvrdio ni porekao napad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading