SVET ZAPREPAŠĆEN TRAMPOVIM POTEZOM

Autor:

Svet

09.05.2018

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Donalda Trampa da SAD napuste nuklearni sporazum sa Iranom pravi od sveta opasno mesto. Godine mučnih pregovora da bi do sporazuma sa Teheranom uopšte došlo bačene su u blato, a napori američkih partnera iz EU u diplomatskoj ofanzivi na Vašington, koji su trajali nekoliko meseci, doživeli su potpuni fijasko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp na ivici od katastrofe

Ovo su samo neke od ocena kojima su svetski mediji i zvaničnici komentarisali Trampov potez. Pojedini analitičari otišli su korak dalje, poput Matijasa fon Hajna, koji za Dojče vele tvrdi da Evropa može da ublaži posledice odluke šefa Bele kuće "samo u saradnji sa Rusijom i Kinom".

SCENARIO KAO ZA IRAK

Fon Hajn nije jedini koga Trampov čin podseća na scenario iz Iraka, tim pre što se u Beloj kući okružio antiiranskim "jastrebovima" sa Pompeom i Boltonom na čelu. Ovaj poslednji imao je, podsećaju svetski mediji, glavnu ulogu i u pripremi rata u Iraku 2003. godine.

Osim poruke da će se pridržavati nuklearnog sporazuma s Iranom bez obzira na odluku Trampa, potpisnice tog dokumenta redom su izrazile zabrinutost zbog američke odluke. Moskva je izrazila žaljenje i ocenila da iza svega stoji "svođenje računa", iz Pekinga su poručili da su mogući sukobi, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se Evropa suočiti sa većom odgovornošću da osigura mir i potraži politička rešenja konflikata.

Oglasila se i Ankara, koja nije imala dilemu - gubitnik su SAD, čiji će potez izazvati nestabilnost i nove sukobe. 

U moru ogorčenih reagovanja izdvaja se i onaj bivšeg predsednika SAD Baraka Obame. On je rekao da odluka šefa Bele kuće predstavlja "ozbiljnu grešku" koja će umanjiti kredibilitet Amerike u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Barak Obama kaže da stalno ismevanje sporazuma vodi ka katastrofi

OZBILJNA GREŠKA

Obamina administracija učestvovala je u postizanju sporazuma 2015. godine kojim su Iranu ukinute sankcije u zamenu za obustavljanje razvoja nuklearnog programa. Obama je rekao da je Trampova odluka da se povuče pogrešna posebno zato što Iran poštuje sporazum, preneo je AP.
Prema njegovim rečima, bez tog sporazuma SAD bi na kraju mogle da budu ostavljene pred negativnim izborom između Irana naoružanog nuklearnim oružjem i još jednog rata na Bliskom istoku.

- Stalno ismevanje sporazuma u kojima je naša zemlja strana-potpisnica preti da potkopa kredibilitet Amerike i dovodi nas u sukob s glavnim silama sveta - rekao je Obama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ovako je gorela u Gazi

Zapalili američku zastavu

Iranski poslanici zapalili su američku zastavu i uzvikivali "Smrt Americi". Zapaljen je i papir koji je simbolično predstavljao nuklearni sporazum. Predsednik Hasan Rohani izjavio je da će Iran ostati deo međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla da okonča ograničenja na koja je pristala u vezi s obogaćivanjem uranijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading