UJEDINJENI: EVROPA PORUČILA TRAMPU DA SJAŠE!

Autor:

Svet

17.05.2018

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Amerike Donald Tramp od kako je došao na vlast na sve načine pokušava da zaplaši Evropljane. Prvo je uveo takse na automobile proizvedene u Evropi, pa je počeo da oporezuje čelik i aluminijum, pa mu smeta što neki više vole Putina od njega jer je ipak " Amerika na prvom mestu". Sad je dobio kolektivan odgovor od evropskih zvaničnika kojima je muka od isfrustriranog Amerikanca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
EU ne može više da sluša pretnje

Naime, Evropska unija (EU) zatražila je danas od američke administracije da prestane da oporezuje čelik i alimunijum, navodeći da je spremna na pregovore o trgovini ali ne pod pretnjom.

- U pitanju je ekonomski suverenitet Evrope. Tražimo da budemo oslobođeni uslova i rokova - rekao je predsednik Emanuel Makron u Sofiji gde se danas održava samit EU i Zapadnog Balkana.

Uverena da je američka odluka prekršila pravila svetske trgovine, EU je napravila spisak "rebalansa" carinskih prava od oko 2,8 milijardi evra za takse na američke proizvode ako ne bude potpuno izuzeta od američke carinske mere.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoj raniji stav da EU želi neograničeno izuzeće i da je Unija spremna na pregovore.

EU je ranije odbacila Trampovu tvrdnju da su takse neophodne zbog nacionalne bezbednosti u SAD, smatrajući ih protekcionističkim merama za podsticanje lokalnog poslovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading