DOGOVOR VAŠINGTONA I PEKINGA: SAD i Kina "zamrzavaju" trgovinski rat

Autor: Tanjug

Svet

20.05.2018

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je danas da SAD i Kina "zamrzavaju trgovinski rat" posle dvodnevnih pregovora u kojima je, kaže, postignut značajan napredak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Našli zajednički jezik: Donald Tramp i Si Đinping

Iako SAD nisu uspele da Kinu nagovore da pristane na smanjenje ukupnog trgovinskog suficita sa Amerikom, Mnučin je rekao da je američki tim dobio izvestan broj obećanja o okviru za smanjenje deficita tokom vremena, uključujući udvostručenje otkupa američkih energetskih proizvoda, prenosi AP.

S obzirom na ovaj napredak, rekao je Mnučin za Foks njuz, administracija predsednika SAD Donalda Trampa saglasila se da zamrzne najavljene kaznene tarife.

Tramp je ranije zapretio da će uvesti tarife na kinesku robu u vrednosti do 150 milijardi evra kako bi kaznio Kinu zbog zahteva za zajednički poduhvat i drugih politika koje, kako tvrdi Tramp, primoravaju američke kompanije da predaju svoje intelektualno vlasništvo kineskim konkurentima, koje podržava država.

Kina je, u međuvremenu, negirala da primorava kompanije da prenose tehnologiju i najavila da će odgovoriti na bilo kakve američke tarife.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading