TRAMP NAHVALIO KRVAVU ĐINU: Niko kvalifikovaniji za šefa CIA

Autor: Tanjug

Svet

21.05.2018

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp danas je, na ceremoniji polaganja zakletve nove direktorke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Ðine Haspel, rekao da ne postoji niko ko je više kvalifikovan od nje za taj posao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sprema za nove zadatke: Đina Haspel u zagrljaju predsednika Trampa

Tramp je na ceremoniji, koja se održava u sedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji, nazvao Haspel jakom osobom i poručio da se nova direktorka CIA nikad ne bi povukla kada je reč o odbrani zemlje. 

Predsednik SAD , zauzeo je drugačiji ton nego tokom ranijih poseta sedištu CIA i pohvalio osoblje agencije, koje je nazvao ""najelitnijim obaveštajnim profesionalcima na planeti", navodi AP. 

Tramp je rekao da "izuzetni muškarci i žene"u agenciji zaslužuju "izuzetno liderstvo". 

Ðina Haspel (61), dugogodišnji obaveštajac, prošle nedelje je dobila potvrdu Senata za postavljenje na čelo CIA, nakon što su mnogi izrazili zabrinutost zbog njene uloge u primeni brutalnih tehnika ispitavanje te agencije posle napada na SAD 11. septembra 2001.

Haspel, koja iza sebe ima 33 godine provedene u CIA, uživa podršku mnogih u toj agenciji, kao i visokih obaveštajnih zvaničnika, među kojima i bivših direktora CIA i drugih službi za nacionalno obaveštavanje, napominje američka agencija.


Protivnici imenovanja Haspel za direktora CIA tvrde da je bila greška na to mesto postaviti nekoga ko je nadzirao tajni zatvor na Tajlandu, gde su osumnjičeni za terorizam ispitivani uz korišćenje brutalnih metoda uključujući tehniku "simuliranog davljenja".

Tramp je Ðinu Haspel nominovao za direktora glavne obaveštajne agencije SAD nakon što je prethodnog direktora, Majka Pompea, imenovao za državnog sekretara umesto Reksa Tilersona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading