PUTIN UZVRATIO ŠAMAR TRAMPU!

Autor:

Svet

23.05.2018

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski parlament izglasao je zakon koji u ruke predsednika Vladimira Putina stavlja apsolutnu moć da sankcijama udari bilo koju američku kompaniju ili pojedinca za kog sam proceni da ugrožavaju interese Ruske Federacije. Akt podrazumeva oštar odgovor Moskve na ekonomske kaznene mere koje je šef Bele kuće Donald Tramp prethodnog meseca uveo nekolicini ruskih kompanija i oligarsima bliskim Kremlju, a kojim će Rusija prvo udariti SAD zaustavljanjem izvoza u tu zemlju nekih od ključnih proizvoda za američku privredu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Prema prvoj verziji ruskog zakona, odgovor na sankcije iz SAD trebalo je da podrazumeva potpunu obustavu izvoza ruskog titanijuma u Ameriku, čime bi najpre bila pogođena kompanija za proizvodnju aviona boing. Ona, naime, od ukupnih rezervi uvozi čak 35 odsto tog materijala od ruske kompanije VSMPO-AVISMA. Takođe, Kremlj je nameravao da obustavi i izvoz lekova, alkohola i duvana u Ameriku, ali i da blokira kupovinu robe koja iz te zemlje stiže na rusko tle.

Ameri bi prvo mogli da ostanu bez ruskog titanijuma, lekova, duvana i alkohola

Konačna verzija zakona ipak ne sadrži takve konkretne mere, već je odlučeno da Putin vuče sve konce kada je u pitanju ekonomski rat sa Vašingtonom. On tako sam može u svakom trenutku da odluči da nešto ne sme da se uveze u Rusiju ili izveze iz nje, a što je dodatno razbesnelo američku administraciju jer to znači da ona zavisi "od samovolje jednog čoveka". Ipak, mediji, poput američkog Fajnenšel tajmsa, smatraju da Kremlj nije imao dovoljno hrabrosti da udari na Ameriku određenijim kaznama, kako ne bi naneo štetu i sopstvenoj ekonomiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Zabrana izvoza ruskog titanijuma u SAD osakatilo bi lokalne proizvođače, a problem postoji i sa lekovima, na primer, jer mnogi medikamenti koji u Ameriku stižu iz Rusije, ta zemlja takođe uvozi od drugih - navodi taj list.

Odgovor usledio jer su SAD, između ostalog, udarile na ruske tajkune Olega Deripasku i Viktora Vekselberga

Međutim, iz Moskve obećavaju kako će biti neumoljivi prema Americi.

- Zakon koji smo usvojili je odgovor na akcije Amerike protiv Rusije. Nismo mi počeli taj rat, zato sad svima treba da bude jasno da nijedna akcija usmerena protiv naših građana neće proći nekažnjeno - poručio je član donjeg doma ruskog parlamenta Andrej Isajev.

Analitičari objašnjavaju da bi ruske mere zaista mogle da budu neumoljive i da se sprovode i u individualnim slučajevima, što Ameriku samo može dodatno da razbesni, međutim, ističu i da ne postoji garancija da će Putin ikada upotrebiti svoje novo pravo.

14 ruskih kompanija, 17 zvaničnika i sedam oligarha Tramp je kaznio u aprilu

Podsetimo, zapadne sankcije protiv Moskve su uvedene prvi put 2014. kada su SAD i EU optužile Moskvu da je silom pripojila poluostrvo Krim od Ukrajine, iako je na njemu organizovan referendum o tom pitanju. Sankcije su proširivane nekoliko puta, a u aprilu se na novoj američkoj listi "kažnjenika" našlo još 14 ruskih kompanija, 17 zvaničnika i sedam oligarha. Oni su tako isključeni iz najvažnijih svetskih trgovinskih tokova, a među najpoznatijim imenima su tajkuni Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading