ITALIJA TONE: Opet izbori, ruše i predsednika

Autor:

Svet

28.05.2018

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italija se nalazi pred potpunim slomom nakon što su 12 nedelja od opštih izbora građani te ekonomski, ali i institucionalno posrnule članice EU prinuđeni da ponovo idu na glasanje, i to, kako je najavljeno, 9. septembra. Opštoj katastrofi, nastaloj jer zemlja nema stabilnu izvršnu vlast, koja bi se izborila sa kriznim situacijama, doprineli su pozivi za impičment, to jest smenu predsednika Serđa Materele. Njega su određene struje u zemlji proglasile izdajnikom i uzurpatorom ustava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Povukao riskantan potez: Serđo Matarela

Čitava drama nastala je nakon što Matarela nije želeo da prihvati ponudu mandatara Đuzepea Kontea da novi ministar ekonomije u vladi bude kontroverzni Paolo Savona.

Reč je o žestokom kritičaru EU i Nemačke kao njene najmoćnije članice, koju Savona vidi kao glavnu osnivačicu evra i državu čiji je cilj da strogim merama štednje preko te valute ostale članice Unije drži kao u kavezu. Nebrojeno puta je direktne kritike upućivao i na ime kancelarke Angele Merkel.

Savona tvrdi da Nemačka drži u kandžama sve ostale članice Unije, pa je Matarela odbio da on bude u novoj vladi Italije

Savona je bio prirodni izbor desničarske koalicije, sastavljene od Pokreta pet zvezdica Luđija di Maja i Lige Matea Salvinija, koja je već predstavljala veliku brigu za Brisel, pre svega zbog najava da će se odreći mera štednje koje je nametnula Unija, ali i okrenuti se Ruskoj Federaciji i zalagati se za ublažavanje sankcija toj državi.

Iako je predsednik Matarela, zarad stabilnosti države, odlučio da podrži takvu koaliciju i njen izbor za mandatara Đuzepea Kontea, za njega je Savona ipak bio prevelika kontroverza.

- Time bismo poslali određenu poruku Briselu, što ja nikako ne smem da dozvolim - bio je jasan Matarela, nakon čega mu je besni Konte vratio mandat i odustao od toga da bude na čelu italijanske vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spakovao kofere: Đuzepe Konte

9. septembra trebalo bi da se održi novo glasanje

Ništa manje razočarani nisu ostali ni Di Majo i Salvini, koji su optužili predsednika zemlje da ne poštuje volju naroda, te da je dozvolio da zemlja upadne u neviđenu krizu samo da bi se dodvorio EU.

- Trebalo bi opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog izdaje države. Bili smo na nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU - poručio je Di Majo i naglasio da institucionalna kriza treba da bude izvedena pred parlament, a predsednik ispitan.

- Spreman sam da se pozovem na član 90 ustava, po kom svi članovi parlamenta glasaju o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav - istakao je taj lider Pokreta pet zvezdica.

132 odsto BDP javni dug Italije

Sličnog je stava i njegov koalicioni partner Salvini, koji je, međutim, naglasio i kako je spreman na nove izbore jer će tek oni pokazati koliko je Italijanima EU preko glave.

Da je to tako, potvrdili su i italijanski analitičari, koji najavljuju da glasanje 9. septembra neće biti običan test volje birača, već referendum o Evropi, o evru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije. Kako su podsetili, raspisivanje novih izbora posle 12 nedelja od prethodnih jeste rekord u istoriji republike.

Desničari besni - pobedili na izborima, a ne da im se da formiraju vlast

Mateo Salvini, lider Lige - 37 odsto glasova osvojio na glasanju u martu

- Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, budu bezbedni i srećni. Nedeljama radimo danonoćno kako bismo formirali vladu koja štiti interese italijanskih građana. Međutim, neko kaže "ne" (pod nečijim uticajem). Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija.

Luiđi di Majo, čelnik Pokreta pet zvezdica - 32,7 odsto osvojili na izborima

- U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, pod istragom za korupciju i da budeš ministar... Ali ako kritikuješ Evropu, ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava.

Reagovanja

Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku

Imam puno poverenje u predsednika Italije Serđa Matarelu, koji je stavio veto na predloženog ministra ekonomije u kabinetu. Pokazao je da služi italijanskom narodu i EU.

Mihael Roh, nemački ministar za EU

Nemačka se nada da će Italija uskoro formirati stabilnu i proevropsku vladu. Ali svakako bi trebalo da se uzdržimo od davanja saveta u vezi sa njenim formiranjem jer je i nama trebalo šest meseci da dođemo do nje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading