Žestoke reakcije svetskih zvaničnika: TRAMP RADI ISTO ŠTO JE I HITLER!

Autor:

Svet

01.06.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp uradio je u noći između četvrtka i petka ono čega se pribojavao čitav svet - povećao je carinske tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz zemalja Evropske unije, Meksika i Kanade i time pokrenuo talas neizvesnosti kakav nije viđen već duže od sedam decenija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Amerika će trpeti zbog ovoga

Na to je u petak prvi upozorio francuski lider Emanuel Makron, koji je sa nevericom dočekao vesti o potezu svog do juče najbliskijeg saveznika iz Vašingtona.

Kako je istakao, američka odluka o tarifama, koja će naneti ogromnu ekonomsku štetu članicama Unije, ali i Meksiku i Kanadi, nelegalna je i pogrešna. Pritom, on je upozorio Trampa da svojom nerazumnom politikom stvara ekonomski i komercijalni nacionalizam, viđen samo u eri nemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Junker: Branićemo interese Unije s punim poštovanjem međunarodnog trgovinskog zakona i tužićemo SAD pred STO

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Trampov potez nije u skladu s međunarodnim trgovinskim pravom, koje obavezuje i SAD i Francusku i Evropu. Ovakvo nešto smo videli samo u periodu pred Drugi svetski rat, kada je zavladao ekonomski nacionalizam i odveo svet u nepovrat - rekao je Makron i najavio da će EU uskoro objaviti kontramere Vašingtonu, čime će se članice Unije, od kojih je američkim potezom najviše pogođena Nemačka, pridružiti Indiji i Kini.

7,5 milijardi dolara mogao bi Amere da košta udar iz Unije

Tim zemljama je, podsetimo, Tramp još u martu povećao tarife na uvoz čelika i aluminijuma i odlučio da u tom trenutku izuzme ostale svoje snabdevače. Međutim, sada je još jednom okrenuo ploču i, osim Meksiku i EU, naneo težak udarac i možda najvećem savezniku SAD na planeti, Kanadi. Tramp je to obrazložio time da se na činjenicu o bliskim vezama sa kanadskim susedima nije mnogo obazirao jer je Amerika, kao i sa ostalim trgovinskim partnerima, bila u ogromnom deficitu, te je "samo odlučila da se zaštiti".

Makron: Ovakvo nešto smo videli samo u periodu pred Drugi svetski rat, kada je zavladao ekonomski nacionalizam i odveo svet u nepovrat

RepublikaFoto: twitter.com/Katarina Brecic‏

Duboko razočarani kanadski premijer Džastin Trudo najavio je žestoke kontramere SAD, a isto je učinio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, potvrdivši Makronove reči.

- Branićemo interese Unije s punim poštovanjem međunarodnog trgovinskog zakona. Potpuno je neprihvatljivo da jedna država uvodi jednostrane mere kada je reč o razmeni na planetarnom nivou. Ovo je veoma loš dan za svetsku trgovinu jer ćemo i mi odmah pokrenuti postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) - poručio je Junker i naveo da će kontramere Evropske unije pogoditi američki izvoz u vrednosti od oko 7,5 milijardi dolara najmanje.

Roberto Azavedo, generalni direktor STO

Veoma sam zabrinut zbog narastanja trgovinskih tenzija i rizika od njihove eskalacije. Globalni trgovinski sistem je izgrađen radi rešavanja ovakvih problema na način koji sprečava dalju eskalaciju

Da će tužbe SAD pred STO biti, u petak je najavila i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, što je u Americi zabrinulo one koji se nikako ne slažu s Trampovom politikom.

30% najmanje ukupnog čelika koji joj je potreban Amerika uvozi

78% ukupnih izvoznih rezervi čelika SAD ta zemlja dobija od 10 država
22% dobija iz ostatka sveta
16% tog materijala dobija od Kanade
9% uvozi iz Meksika
3% čelika dobija iz Nemačke
63 odsto od ukupnog aluminijuma koji Amerika uveze dolazi iz Kanade

Među njima je i senator Ben Sas, koji je posebno kritikovao odnos šefa SAD prema Kanadi.

150 milijardi dolara trgovinskog deficita imale su SAD prema EU u 2017, što je za Trampa neprihvatljivo

- Ovo je neviđena glupost. Evropa, Kanada i Meksiko nisu Kina i svoje saveznike ne možeš da tretiraš kao suparnike. Naraviti Ameriku opet moćnom ne znači vratiti Ameriku u 1929. godinu - poručio je Sas.

12,8 milijardi američkih dolara pući će SAD zbog uzvratnih mera Kanade

Podsetimo, Tramp je tarife na čelik povećao za 25 odsto, a na aluminijum za 10 odsto, što je u petak izazvalo ogromnu nestabilnost na berzama. Takođe, mnogi investitori su povukli svoja ulaganja iz sektora u kojima se koriste čelik i aluminijum, a teško je predvideti dalja potencijalna kolebanja na tržištima.

Amerika će žestoko trpeti jer će na ove njene proizvode biti povećane uvozne tarife

 

Meksiko

svinjski kotleti

svinjske nogice i plećke

kobasice

hladna jela (konzervirana)

grožđe

jabuke

bobičasto voće

sirevi

Evropska unija

burbon

voće i povrće

meso i mesne prerađevine

proizvodi od čelika

Kanada

proizvodi od metala

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading