DOBRA VEST ZA SVETSKI MIR: Prave se planovi za samit Tramp-Putin

Autor: Tanjug

Svet

02.06.2018

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici Bele kuće prave planove za mogući samit američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, piše danas "Vol strit džurnal".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

Pozivajući se na istaknutog zvaničnika administracije, list navodi se da je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman trenutno u Vašingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje.

- To je projekat ambasadora Hantsmena, koji traje već mesecima, da se organizuje formalni sastanak Putina i Trampa - rekao je za "Vol strit džurnal" zvaničnik Bele kuće.

Ljudi upoznati sa planovima kažu da je cilj samita da se razmotre pitanja koja već dugo opterećuju odnose dve zemlje.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016, u nameri da se pomogne Trampu da pobedi. Tramp demantuje da je bilo ikakvog dosluha sa Rusijom, podseća list, a prenosi "Glas Amerike".

SAD su takođe osudile rusko savezništvo sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom i izrazile protivljenje vojnoj intervenciji Moskve u istočnoj Ukrajini.


Napetost između Vašingtona i Moskve eskalirala je u martu, kada su SAD i desetine drugih zemalja proterale određeni broj ruskih diplomata, nakon što su bivši ruski dvostruki špijun i njegova kćerka otrovani u Britaniji nervnim agensom.

Rusija je demantovala da je odgovorna i optužila SAD za zaveru da se špijun otruje radi održavanja jedinstva Zapada.


Kada je reč o potencijalnom samitu, zvaničnik navodi da je potrebno još mnogo planiranja i da tek treba da se odrede vreme i mesto održavanja susreta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading