UŽAS ZA UŽASOM! Posle vulkana u Gvatemali - usledio JEZIV ZEMLJOTRES!

Autor: Tanjug

Svet

04.06.2018

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemjotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale registrovan je danas kod obale Gvatemale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stravična nesreća

Zemljotres je usledio samo nekoliko časova nakon erupcije vulkana Fuego pri čemu je poginulo 38 osoba, a na hiljade bilo primorano da napusti domove, javlja Rojters.

Zbog erupcije vulkana evakuisano je 3.200 ljudi evakuisano, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, oko 300 osoba je povređeno.

Vulkan Fuego, čije ime u prevodu znači "Oganj", izbacuje mlazove lave od osam kilometara i izbacuje dim i pepeo koji pada na prestonicu i druge oblasti, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: twitter.com/ReporteYa

- Reka lave preplavila je obalu i pogodila selo El Rodeo. Ima povređenih, izgorelih i mrtvih - izjavio je generalni sekretar Agencije za prirodne katastrofe Serđo Kabanas.

Prema njegovim rečima, operacije spasavanja obustavljene su do 5 sati ujutru po lokalnom vremenu, zbog opasnih uslova i vremenskih prilika. On je rekao i da su neka sela nedostupna tako da se pretpostavlja da i tamo ima žrtava.

RepublikaFoto: pixabay.com

Predsednik Gvatemale izjavio je da je sazvao sastanak sa ministrima, kao i da razmatra da proglasi vanrednu situaciju u oblastima Čimaltenango, Eskuintla i Sakatepekez.

Zbog erupcije zatvoren je aerodrom i obustavljeni su svi letovi. Vulkan se nalazi oko 40 kilometara od prestonice Gvatemale i u blizini omiljenog turističkog letovalištva Antigve. Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane. Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading