KINESKI ZMAJ SE NEĆE SAGINJATI PRED TRAMPOVIM PRETNJAMA

Autor: Republika

Svet

05.06.2018

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kina se neće poviti pod pritiskom Donalda Trampa", ocenio je anitičar Bien Jonzu sa Instituta za finansijske studije pri Narodnom kineskom univerzitetu, osvrćući se na nedavnu posetu američkog državnog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa Pekingu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

- Kina i SAD mogu sarađivati u sferi trgovine, ali ako Vašington primeni mere protiv Pekinga, Kina će uzvratiti po prinicipu "oko za oko, zub za zub" - rekao je on za međunarodno izdanje Sputnjika.

Politički problem

- Ako SAD uvedu trgovinske barijere i isprovociraju trgovinski rat, onda to nije problem tržišta, to je onda politički problem. Problemi se ne mogu rešavati na ovaj način - dodao je on.

Podsetimo, Trampova administracija je 29. maja signalizirala da je tarifni rat daleko od završenog - SAD će za 25 odsto povećati tarife na uvoz proizvoda iz Kine, uključujući tu i industrijski važne tehnologije, poput onih koje se nalaze u programu "Napravljeno u Kini 2025". Mere bi trebalo da zažive 15 juna.

Usledio je žestok odgovor Pekinga, koji je zvanično saopštio da, ukoliko se SAD odluče na ovakav korak, onda će Kina suspendovati i sve ostale dogovore sa SAD.

- Time Peking nije pokazao slabost - ocenio je analitičar.

Prema njegovim rečima još uvek postoji prostor da dve zemlje sednu za pregovarački sto i kroz pregovore pokušaju da reše probleme.

Prema mišljenju Andreja Volodina, analitičara sa Instituta za savremene međunarodne studije pri Diplomatskoj akademiji, Trampovo samopouzdanje bilo je odbačeno od predsednika Si Đinpinga, koji je pokazalo da se neće libiti da uvede recipročne mere Sjedinjenim Američkim Državama.

Pregovori

- Kina se ponaša racionalno, jer je američki trgovinski deficit rezultat neefikasne američke ekonomije - ocenio je on i pojasnio:

- Američki trgovinski deficit sa Kinom počeo je 2005-2006. godine. Kina tada nije bila aktivna ni na američkom tržištu ni u međunarodnoj areni. Stoga bi neko mogao reći da kineski "damping cena" nije uticao na američku ekonomiju. Kina je to perfektno razumela. Dve države će morati da pregovaraju - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading