ULTIMATUM TEHERANA BRISELU: Imate nekoliko nedelja, ILI...

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

06.06.2018

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran neće više u potpunosti sarađivati sa inspektorima za atomsku energiju dok se ne reši zastoj u vezi sa nuklearnim sporazumom te zemlje i svetskih sila, poručio je danas u Beču izaslanik Teherana u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju Reza Nadžafi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Obraćajući se ispred mesta gde je održan kvartalni sastanak Upravnog odbora Agencije u Beču, Nadžafi je naglasio da strpljenje Teherana da se spasi dogovor, uz evropske napore, nije neograničeno i istakao da je Iran dao rok od nekoliko nedelja Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji da to učine.

- Nekoliko nedelja znači nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci - rekao je Nadžafi.

Istovremeno je odbacio pozive Agencije da Teheran uloži dodatne napore u saradnji s inspektorima te agencije i naglasio da, iako se zastoj zbog dogovora nastavlja, "niko ne bi trebalo da očekuje da Iran primeni dodatne dobrovoljne mere".

- Ali trebalo bi da naglasim da to ne znači da će Iran sada ponovo otpočeti bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa sporazumom. To su samo pripremni radovi - poručio je Nadžafi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je saopštila da se Teheran pridržava svojih obaveza, ali je pozvala na "pravovremenu i proaktivnu saradnju" kako bi se obezbedio pristup inspektorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading