KURC ZATVORIO DŽAMIJE, ERDOGAN BESAN: Blizu smo rata krsta i polumeseca

Autor: Tanjug

Svet

10.06.2018

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je austrijskog premijera Sebastijana Kurca zbog odluke njegove vlade da zatvori sedam džamija i protera 40 imama, i upozorio da bi ta odluka mogla da približi svet "ratu krstaša i polumeseca".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

- Plašim se da će koraci koje je preduzeo austrijski premijer približiti svet ratu krstaša i polumeseca - rekao je Erdogan tokom iftara, večernjeg obroka tokom ramazana, koji je organizovan u Istanbulu. 

Predsednik Turske je upozorio i da će njegova zemlja odgovoriti u dogledno vreme na odluku da se proteraju imami, prenosi turski list Hurijet. 

Turski premijer Binali Jildirim je, takođe, osudio odluku Austrije da zatvori džamije.

- To je skroz pogrešno. Niti odgovara univerzalnim pravnim pravilima, niti vrednostima EU niti zakonima o migrantima - rekao je Jildirim. 

Oglasilo se i tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Osuđujemo austrijske političare, naročito kancelara Kurca, zbog pokušaja da izvuku politički interes iz ovih uznemirujućih događaja, pre nego da se bore protiv rasizma, islama i ksenofobije i uspona ekstremne desnice - navelo je to ministarstvo. 

Austrijska vlada objavila je u petak da je donela odluku o proterivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.


Takođe je doneta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova“, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Doneta je i odluka o rasformiranju udruženja "Arapska verska zajednica", koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Austrijska vlada tvrdi da je odluku donela uz saglasnost islamske verske zajednice.

Odluku vlade pozdravljile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je doneta baš u vreme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading