PRIPREME ZA SAMIT TRAMP - PUTIN: Vašington šalje Boltona u Moskvu

Autor: blic.rs, Republika

Svet

22.06.2018

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton otputovaće uskoro u Rusiju, u jeku spekulacije o novom susretu lidera Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Opet će se sresti: Vladimir Putin i Donald Tramp

Poseta visokog zvaničnika podgrejala je nagađanja da Tramp planira da se ponovo sastane sa Putinom, o čemu je sa rezervama govorila i ruska strana. Prilikom posete ruskog predsednika Austriji, kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je Beč spreman da ugosti samit.

Kako piše američki list "Fajnenšl tajms", Bela kuća je otpočela pripreme za mogući susret, što je želja još od dolaska Trampa na vlast pre 17 meseci.

Iako su se Tramp i Putin sastali već dva puta na marginama međunarodnih okupljanja lidera, zvaničan susret Moskve i Vašingtona se do danas nije dogodio, iako su oba lidera otvoreno zagovarali tu ideju.

Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, najpre će se sastati sa američkim saveznicima u Londonu i Rimu, nakon čega će otputovati u Moskvu. Američki mediji navode da je cilj posete upravo razgovor o potencijalnom sastanku. Da mu Kremlj priprema doček potvrdila je i ruska novinska agencija "Interfaks".

Američki predsednik planira da poseti Evropu gde će se pojaviti na samitu NATO članica tokom 11. i 12. jula, a dan kasnije otputovaće u Veliku Britaniju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

Mesto mogućeg sastanka još nije dogovoreno, ali su ruski zvaničnici pored Austrije pominjali i Finsku, Sloveniju i Island. Potrebno je da dve strne dogovre i termin susreta, iako se predpostavlja da se neće dogoditi pre NATO samita.

Kako je saopšteno iz Kremlja, predsednik Vladimir Putin verovatno neće putovati van zemlje na veče održavanja finala Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će se odigrati 15. jula u Moskvi.

Tramp i Putin prvi put su se sreli tokom pauza samita G20 zemalja i Hamburgu prošle godine, a drugi put tokom Trampove turneje po Aziji. Ipak, stručnjaci ističu da su ovi susreti bili previše kratki za želje obe strane da se izglade loši odnosi.

Još pre Trampovog ulaska u kancelariju Kremlj je zagovarao ideju punog bilateralnog susreta kako bi se izgradila hemija između lidera. To se pokalapa i sa Trampovim namerama, koji je tokom poslednjeg telefonskog razgovora pozvao Putina da dođe u Belu kuću. Tokom samita G7 u Kanadi, istakao je da industrijske zemlje treba da vrate Rusiju u grupu iz koje su je ranije isključile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading