Migranti zavadili dva moćna suseda EU: ITALIJANI OBJAVILI RAT FRANCUZIMA

Autor:

Svet

24.06.2018

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica lidera Italije koji dele vicepremijersko mesto u vladi Luiđi di Majo i Mateo Salvini oštro su napali francuskog predsednika Emanuela Makrona, za kojeg su izjavili da nema dodira sa realnošću po pitanju priliva migranata u Evropu.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini poznat po britkom jeziku

Prebacivanje odgovornosti oko prihvatanja izbeglica koje preko mediterana pristižu brodovima iz Afrike dostiglo je vrhunaca kada je ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini pre dve nedelje odbio da prihvati brod "Akvarijus" sa oko 650 migranata, koji je plutao Mediteranom.

Ipak, brod je posle italijanskog odbijanja prihvatila Španija, ali optužbe i prebacivanje vrućeg krompira između vodećih ekonomija EU nastavilo se i nakon toga. Sada su, međutim, Italijani zaoštrili retoriku do ivice usijanja upozorivši Makrona da rizikuje da postane njihov najveći neprijatelj u okviru evropske zajednice.

- Italija se zaista suočava sa vanrednom situacijom što se tiče migranata i to je delimično zbog toga što Francuska odbija ljude na granici. Makron rizikuje da njegova zemlja postane neprijatelj broj jedan po ovom pitanju - izjavio je Di Majo.

Svom kolegi u vladi priključio se i Mateo Salvini, koji je na račun francuskog predsednika izneo niz uvreda zbog njegove izjave da je pritisak migranata na Italiju manji nego prošle godine.

- Ako za arogantnog predsednika Makrona to nije problem, pozivamo ga da prestane sa uvredama i umesto toga pokaže konkretnu velikodušnost tako što će otvoriti francuske glavne luke - poručio je Salvini. On, međutim, iznosi sasvim suprotne podatke od Makrona i ističe da se Italija suočila sa 650.000 dolazaka migranata preko mora u poslednje četiri godine, kao i da je primila čak 430.000 zahteva za azil.

- U Italiji se trenutno nalazi 170.000 navodnih izbeglica, za šta su ukupni troškovi više od pet milijardi evra - rekao je Salvini, iznoseći sumnju da među onima koje Italija prihvata ima i mnogo lažnih azilanata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading